bewaar
Tapas garnalen met knoflook (gamba's al ajillo)
Tapas garnalen met knoflook (gamba's al ajillo)
bewaar

Tapas garnalen met knoflook (gamba's al ajillo)

20 min. bereiden
licht pittig
268waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

gepelde rauwe tijgergarnalen

4 tenen

knoflook

2 takjes

peterselie

100 ml

olijfolie extra vierge

1

gedroogde laurierblaadjes

1 tl

gedroogde chilipeper

1 mespunt

grof zeezout

Aan de slag

1

Laat de garnalen ontdooien door ze enkele min. onder te dompelen in warm water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de knoflook in plakjes en de peterselie fijn.

2

Verwarm de olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Bak de knoflook met het laurierblaadje zachtjes, tot de geur vrijkomt. Maal een beetje chilipeper erboven. Voeg de garnalen toe en bak op matig vuur al omscheppend in 3-5 min. gaar.

3

Verdeel de garnalen over vier warme lage schaaltjes (van Spaans aardewerk), verwijder het laurier. Strooi de peterselie en het zeezout erover.

combinatietipLekker met boerenbrood (bijv. pain de campagne).

variatietipIn Spanje wordt dit voorgerecht ook vaak gemaakt met grote garnalen, die pas aan tafel gepeld worden. Dat kan thuis ook, maar neem dan liever geen gamba's. Deze zijn al gaar en worden door het bakken te zacht. Een zak ongepelde rauwe scampi (500 g, diepvries) is een goed alternatief. Blus de gebakken garnalen af met 1-2 el sherry of citroensap.