bewaar
Koffietaart
Koffietaart
bewaar

Koffietaart

1 uur bereiden
1 uur 30 min. wachten
43waarderingen

Ingrediënten

10 porties

200 g

bloem

100 g

witte basterdsuiker

200 g

boter

5

eieren

50 g

pure chocolade

100 g

kristalsuiker

35 ml

versgezette espresso of sterke koffie

2 eetlepels

sinaasappellikeur

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • plasticfolie

  • lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede)

  • bakpapier

  • steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten)

Aan de slag

1

In kom bloem en basterdsuiker mengen. Met twee messen 125 g boter door bloem snijden, 1 ei en 1-2 el ijskoud water toevoegen. Geheel met koele hand tot soepel deeg kneden. Of in keukenmachine bloem, basterdsuiker, 125 g boter, 1 ei met pulseknop tot kruimelig deeg mengen. Dan 1-2 el ijskoud water toevoegen en kort mengen. Deeg in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.

2

Oven voorverwarmen op 175 °C. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, 4 cm groter dan vorm. Ingevette vorm met deeg bekleden. Vel bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. Deegbodem in midden van oven 15 min. voorbakken. Bakpapier met steunvulling verwijderen en deegbodem nog 10 min. bakken. In steelpan rest van boter zachtjes smelten. Pan van vuur nemen, chocolade in boter laten smelten. Chocoladeboter overschenken in kom en met garde kristalsuiker erdoor mengen. Rest van eieren een voor een door chocolademengsel kloppen. Koffie en likeur toevoegen. Taartbodem uit oven nemen en chocolademengsel in vorm schenken. Vorm in oven terugzetten en taart in ca. 30 min. gaarbakken.