bewaar
Hartige banketletter (banketstaaf)
Hartige banketletter (banketstaaf)
bewaar

Hartige banketletter (banketstaaf)

Ben je niet zo dol op banketstaaf? Dan heb je met deze hartige letter misschien ook wel prijs!

20 min. bereiden
45 min. oventijd
84waarderingen

Ingrediënten

2 el

tarwebloem

6 plakjes

diepvries roomboterbladerdeeg

1 teen

knoflook

20

groene olijven

1

gegrilde rode paprika's in pot

300 g

rundergehakt

2

middelgrote eieren

1 el

gedroogde oregano

¼ tl

gemalen cayennepeper

Ben je niet zo dol op banketstaaf? Dan heb je met deze hartige letter misschien ook wel prijs!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met de bloem. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Rasp ondertussen de knoflook op een fijne rasp. Snijd de olijven en paprika fijn. Stapel de plakjes deeg op het werkblad en rol de stapel uit tot een rechthoekige lap van 15 x 50 cm.

2

Meng het gehakt met een ei, de knoflook, olijven, paprika, oregano, cayennepeper en zout. Vorm met natte handen een rol van 5 x 45 cm van het gehaktmengsel. Leg het uitgerolde deeg op het werkblad en de gehaktrol in het midden van de lap. Vouw de randen naar binnen en druk goed aan (gebruik eventueel wat water om het beter te laten plakken). Draai de rol om zodat de naad aan de onderkant zit. Vorm de rol tot een S of een andere letter. Leg de letter op een met bakpapier beklede bakplaat.

3

Splits het tweede ei (eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de banketstaaf in het midden van oven in ca. 45 min. gaar en goudbruin. Veeg in de tussentijd met wat keukenpapier vrijgekomen vet weg. Laat de hartige banketletter iets laten afkoelen en snijd in stukken. Ook lekker op kamertemperatuur.

tip

algemeenBanketstaafvariatie 1: officieel wordt een banketstaaf gevuld met amandelspijs. Prak hiervoor inhoud van 1 pakje amandelspijs (300 g) los met 1 eierdooier en rasp van 1 citroen of 1/2 sinaasappel. Ga verder als hierboven te werk. Voor een glanzende bovenkant: bestrijk de staaf direct uit de oven dun met verwarmde abrikozenjam.

algemeenBanketstaafvariatie 2: garneer zoete banketstaven voor het bakken met amandelschaafsel en hartige banketstaven met grofgehakte (pistache)nootjes.