Gegratineerde prei

Advertentie
Ingrediënten
- 4 preien (in stukken van 5 cm)
- 30 g roomboter (+ boter om in te vetten)
- 30 g bloem
- 250 ml melk
- 100 g blauwaderkaas ((bijv. Bleu d'Auvergne of Fourme d'Ambert), in stukjes)
- ½ zakje peterselie ((a 30 g), fijngesneden)
- 25 g geraspte gruyère ((kaas), geraspt)
- boter om in te vetten
Keukenspullen
- lage ovenschaal (inhoud ca. 1 liter), ingevet
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de prei 6 min. in water met wat zout en laat de stukken uitlekken in een vergiet. Smelt de boter, haal de pan van het vuur en klop met een garde de bloem erdoor. Zet de pan terug op het fornuis en klop op middelhoog vuur de melk er geleidelijk doorheen, tot een gladde saus ontstaat. Laat, al roerend, de blauwaderkaas in de saus smelten en voeg op het laatst de peterselie toe. Leg de stukken prei in de ovenschaal, schenk de saus erover, bestrooi met de gruyère en laat het gerecht in de oven in 25 min. goudbruin en gaar worden. Lekker met een frisse salade met uitgebakken spekjes en mosterdvinaigrette.
Tip:
U kunt het gerecht op dezelfde dag, bijvoorbeeld ?s morgens, bereiden tot het in de oven gaat. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 285 kcal
- eiwit 13 g
- koolhydraten 13 g
-
vet 20 g
waarvan verzadigd 0 g