bewaar
Garnalenkroketjes met gruyère
Garnalenkroketjes met gruyère
bewaar

Garnalenkroketjes met gruyère

40 min. bereiden
8 uur wachten
21waarderingen

Ingrediënten

10 personen

50 g

gruyère

½

citroen

50 g

boter of margarine

200 g

bloem

¼ liter

koude melk

1

visbouillontablet

250 g

Hollandse garnalen

5

eieren

zout

(versgemalen) peper

150 g

paneermeel

boter of margarine om in te vetten

frituurvet of olie

Dit heb je nodig

  • plasticfolie

  • rasp

  • bakplaat

  • keukenpapier

  • frituurpan

Aan de slag

1

Kaas raspen en citroen uitpersen. In pan boter langzaam laten smelten. Boter laten uitbruisen, maar niet laten kleuren. 50 g Bloem door boter roeren tot samenhangend mengsel. Mengsel (= roux) op laag vuur onder voortdurend roeren ca. 5 minuten laten garen. Vervolgens melk en 1/4 liter water in één keer bij roux gieten en bouillonblokje erboven verkruimelen. Mengsel al roerend met garde aan de kook brengen en binden tot (zeer) dikke saus. Saus onder voortdurend roeren ca. 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Pan van vuur nemen en citroensap, garnalen, 1 eierdooier (rest van de eierdooiers wordt niet gebruikt) en kaas door saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Bakplaat invetten. Mengsel tot dikte van 2 cm over plaat verdelen, afdekken met plasticfolie en minimaal 12 uur in koelkast laten staan.

2

Frituurvet verhitten tot 180 à 190 °C. Aparte schalen met rest van bloem, eiwitten loskloppen en paneermeel klaarzetten. Garnalenmengsel tot ca. 10 kroketjes van 3 x 6 cm vormen en achtereenvolgens door bloem, eiwit en paneermeel wentelen. Kroketjes per vier in ca. 2 minuten in heet vet goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken. Kroketjes serveren met partjes citroen.