Coq au vin (kip in ro­de-wijn­saus)

Etentje voor de boeg? Met deze klassieke coq au vin scoor je punten.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 750 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
(460) waardeer
frans hoofdgerecht Etentje voor de boeg? Met deze klassieke coq au vin scoor je punten. 4 personen
3 460

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • wildschaar
  • braadpan

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.
  2. Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm. Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.
  3. Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.
  4. Snijd ondertussen de peterselie grof. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin. Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels of brood en een frisse groene salade.

video

Kip ver­de­len

instructievideo - 01:04 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 750 kcal
  • eiwit 48 g
  • koolhydraten 20 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 45 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 1.040 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Frankrijk , januari 2020

Coq au vin (kip in rode-wijnsaus)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Coq au vin (kip in ro­de-wijn­saus)

1
1
  • 1 hele kip

Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout.

2
2
  • 15 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.

3
3
  • 100 g ontbijtspek
  • 200 g winterpeen

Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm.

4
4
  • 400 g sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g kastanjechampignons

Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.

5
5

Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet.

6
6
  • 2 el tarwebloem
  • 400 ml volle rode wijn
  • 380 ml gevogeltefond
  • 1 takje verse tijm
  • 1 gedroogd laurierblaadje

Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin.

7
7

Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.

8
8

Snijd ondertussen de peterselie grof.

9
9
  • 15 g ongezouten roomboter

Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin.

10
10
  • 5 g verse platte peterselie

Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels of brood en een frisse groene salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.