bewaar
Zoete en hartige oliebolletjes
Zoete en hartige oliebolletjes
bewaar

Zoete en hartige oliebolletjes

1 uur 20 min. bereiden
1 uur wachten
58waarderingen

Ingrediënten

25 porties

zoete vulling:

½

citroen

75 g

dadels

75 g

gedroogde vijgen

75 g

pistachenoten

1 pak

mix voor oliebollen

1 tl

koenjit

4 el

poedersuiker

1 el

koekkruiden

hartige vulling:

60 g

zwarte olijven zonder pit

8

gedroogde tomaatjes

1 teentje

knoflook

1 zakje

gebakken spekjes

1 el

gedroogde oregano

1 dl

droge witte wijn

100 g

geraspte Parmezaanse kaas

olie om te frituren

Dit heb je nodig

  • mixer

  • plasticfolie

  • keukenpapier

Aan de slag

1

Voorbereiden zoete bolletjes: Citroen schoonboenen, schil raspen. Dadels ontpitten. Dadels en vijgen klein snijden. Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken. In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

2

Voorbereiden hartige bolletjes: Olijven en gedroogde tomaten klein snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

3

In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C. Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken. Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren. Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen. Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

algemeenVervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten. Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.