Zoete en hartige oliebolletjes

hollands
borrelhapje
25 stuks
3
58
Advertentie
Ingrediënten
- zoete vulling:
- ½ citroen
- 75 g dadels
- 75 g gedroogde vijgen
- 75 g pistachenoten
- 1 pak mix voor oliebollen (500 g)
- 1 tl koenjit (of kurkuma)
- 4 el poedersuiker
- 1 el koekkruiden
- hartige vulling:
- 60 g zwarte olijven zonder pit
- 8 gedroogde tomaatjes (potje)
- 1 teentje knoflook
- 1 zakje gebakken spekjes (30 g)
- 1 el gedroogde oregano
- 1 dl droge witte wijn
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas (zakje)
- olie om te frituren
Keukenspullen
- mixer
- plasticfolie
- keukenpapier
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- Voorbereiden zoete bolletjes: Citroen schoonboenen, schil raspen. Dadels ontpitten. Dadels en vijgen klein snijden. Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken. In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
- Voorbereiden hartige bolletjes: Olijven en gedroogde tomaten klein snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
- In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C. Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken. Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren. Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen. Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
Tip:
Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten. Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 130 kcal
- eiwit 2 g
- koolhydraten 19 g
-
vet 5 g
waarvan verzadigd 0 g