Schuimige olijvensoep met zelfgebakken soepstengels

voorgerecht
8 personen
4
235
Advertentie
Ingrediënten
- ½ pak witbroodmix (a 500 g)
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 gedroogde tomaatjes (pot)
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel bloem
- 4 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 pot groene olijven zonder pit (240 g)
- 3 kippenbouillontabletten
- 1 zakje verse basilicum (15 g)
- 1 bakje mascarpone (250 g)
- ½ bakje tapenade mediterrane (a 100 g)
- 1 dl sherry
Keukenspullen
- bakpapier
- staafmixer
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- Oven voorverwarmen op 200 °C. In kom broodmix met 1 eetlepel olie en 1 1/2 dl lauw water tot soepel deeg kneden. Deeg afgedekt 15 minuten laten rijzen. Tomaten heel fijn snijden en met oregano door deeg kneden. Deeg op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot lap van ca. 16 x 16 cm. Deeg in 16 repen snijden, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en met 1 eetlepel olie bestrijken. Repen deeg afgedekt nog ca. 15 minuten laten rijzen. Soepstengels in midden van oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar bakken. Op rooster laten afkoelen. Intussen sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen. Olijven afgieten. Bouillontabletten oplossen in 1 1/2 liter kokend water. Basilicum in reepjes snijden. In soeppan rest van olie verhitten, sjalotjes en knoflook ca. 1 minuut fruiten. Olijven en bouillon toevoegen en soep aan de kook brengen. Pan van vuur nemen, basilicum, mascarpone en tapenade erdoor roeren. Soep pureren. Sherry erdoor roeren.
- Soep verwarmen, in soepterrine schenken. Met staafmixer schuimig kloppen en op buffet zetten. Soep in kopjes scheppen en serveren met soepstengels.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 365 kcal
- eiwit 3 g
- koolhydraten 31 g
-
vet 22 g
waarvan verzadigd 0 g