Oma's erwtensoep
Er gaat niets boven een kom van oma's erwtensoep. Met dit recept maak je 'm helemaal zelf met groente en de onmisbare rookworst.
Ingrediënten
6 personen
500 g
knolselderij
200 g
winterpenen
300 g
vastkokende aardappelen
2
middelgrote uien
1
prei
60 g
ongezouten roomboter
250 g
speklapjes
2
schouderkarbonaden
680 ml
runderbouillon
1.3 l
water
500 g
spliterwten
3
laurierbladen
5
zwarte peperkorrels
1
Veluwse rookworst fijn
20 g
verse selderij
8 plakjes
katenspek
8 sneetjes
roggebrood
Aan de slag
Schil de knolselderij en winterpeen en snijd in blokjes van 1 cm. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte (niet helemaal door), spoel onder koud stromend water en snijd in halve ringen.
Verhit in een soeppan op middelhoog vuur ⅔ van de boter. Bak de speklappen en schouderkarbonades aan beide kanten aan. Voeg de bouillon en het water toe en breng aan de kook.
Voeg de gesneden groenten, spliterwten, laurierblaadjes en peperkorrels toe en laat de soep op laag vuur 1½ uur zachtjes koken. Roer af en toe.
Haal het vlees uit de pan. Verwijder het bot van de schouderkarbonades. Snijd de speklappen en karbonades in blokjes. Haal de laurier uit de pan.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de speklapblokjes in ca. 5 min. krokant. Doe al het vlees terug in de pan.
Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe aan de pan. Breng de soep aan de kook, laat 5 min. zachtjes koken.
Snijd ondertussen de selderij fijn. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de selderij. Halveer de plakjes katenspek en beleg het roggebrood ermee.
Oma's erwtensoep
Er gaat niets boven een kom van oma's erwtensoep. Met dit recept maak je 'm helemaal zelf met groente en de onmisbare rookworst.

hoofdgerecht
null personen
1100 kcal
30 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Schil de knolselderij en winterpeen en snijd in blokjes van 1 cm. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte (niet helemaal door), spoel onder koud stromend water en snijd in halve ringen.
Verhit in een soeppan op middelhoog vuur ⅔ van de boter. Bak de speklappen en schouderkarbonades aan beide kanten aan. Voeg de bouillon en het water toe en breng aan de kook.
Voeg de gesneden groenten, spliterwten, laurierblaadjes en peperkorrels toe en laat de soep op laag vuur 1½ uur zachtjes koken. Roer af en toe.
Haal het vlees uit de pan. Verwijder het bot van de schouderkarbonades. Snijd de speklappen en karbonades in blokjes. Haal de laurier uit de pan.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de speklapblokjes in ca. 5 min. krokant. Doe al het vlees terug in de pan.
Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe aan de pan. Breng de soep aan de kook, laat 5 min. zachtjes koken.
Snijd ondertussen de selderij fijn. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de selderij. Halveer de plakjes katenspek en beleg het roggebrood ermee.
achtergrondinfo:In een klassieke erwtensoep wordt vaak een hele varkenspoot meegekookt. Dat geeft de bouillon extra smaak en het vlees wat eraan zit kan na het koken door de soep worden gemengd.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)500 g knolselderij
200 g winterpenen
300 g vastkokende aardappelen
2 middelgrote uien
1 prei
60 g ongezouten roomboter
250 g speklapjes
2 schouderkarbonaden
680 ml runderbouillon
1½ l water
500 g spliterwten
3 laurierbladen
5 zwarte peperkorrels
1 Veluwse rookworst fijn
20 g verse selderij
8 plakjes katenspek
8 sneetjes roggebrood