bewaar
Erwtensoep
Erwtensoep
bewaar

Erwtensoep

Maak extra veel van deze erwtensoep, je kunt 'm namelijk makkelijk invriezen.

45 min. bereiden
45 min. wachten
15waarderingen

Ingrediënten

8 personen

500 g

spliterwten

360 g

schouderkarbonade

2

speklapjes

2 liter

water

2

middelgrote uien

1

prei

900 g

knolselderij

180 g

wortel

7½ g

verse tijm

1

gedroogde laurierblaadjes

280 g

Veluwse fijne rookworst

Maak extra veel van deze erwtensoep, je kunt 'm namelijk makkelijk invriezen.

Aan de slag

1

Breng de erwten met de schouderkarbonades, de speklappen en het water aan de kook. Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep aanbrandt.

2

Snipper ondertussen de ui. Was de prei en snijd in dunne ringen. Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van 1 cm. Ris de blaadjes tijm van de takjes.

3

Voeg de ui, prei, knolselderij, wortel, laurier en tijm toe en laat de soep 30 min. zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4

Haal de schouderkarbonades en de speklapjes uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep 15 min. zachtjes koken. Verdeel de soep over kommen.

bewaartipErwtensoep invriezen? Verdeel de afgekoelde soep per portie in diepvriesbakjes. Zet daarna in de vriezer. De soep is dan 3 maanden houdbaar. Haal de erwtensoep de avond van tevoren uit de vriezer en leg in de koelkast. Snel ontdooien? Leg de plastic diepvrieszak met soep in een bak koud water. Niet warm, om bacteriegroei te helpen voorkomen. Vervang het water elke 10 min. door nieuw koud water tot de soep is ontdooid. Verwarm ontdooide erwtensoep in een pan op laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik wordt.