Preisoep met toast en misoboter van Hugo Kennis
Kan je je prei niet kwijt? Maak er net als chef Hugo soep met miso van! Heerlijk en goed gevuld met verschillende paddenstoelen en witte bonen. Daar is echt niks mis(o) mee.
Ingrediënten
4 personen
50 g
ongezouten roomboter
7 g
verse bieslook
1 el
misopasta
125 g
shiitakes
150 g
oesterzwammen
600 g
preien
360 g
witte bonen in pot
2½ el
zonnebloemolie
1.3 l
water
2½ el
sojasaus
1 el
sesamolie
2 el
ahornsiroop
8 sneetjes
AH Liefde & Passie speltbrood
Dit heb je nodig
soeppan
bakpapier
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de bieslook fijn. Doe de boter en de helft van de miso in een mengkom en klop met een handmixer 5 min. tot de boter luchtig en licht van kleur is. Schraap halverwege de zijkanten van de kom, zodat alle boter meekomt. Schep de fijngesneden bieslook door de luchtige boter en bewaar afgedekt tot gebruik.
Snijd de steeltjes van de shiitake, snijd de steeltjes in dunne plakjes. Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Snijd de prei in ringen en spoel af onder koud stromend water. Giet de witte bonen af.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit ⅘ van de zonnebloemolie in een (soep-)pan en roerbak de shiitakeplakjes 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de preiringen toe en bak nog 5 min. Schenk er het water bij, voeg de rest van de miso toe. Roer door en breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Laat 25 min. op laag vuur koken. Voeg na 20 min. de witte bonen toe. Roer ⅖ van de sojasaus en sesamolie erdoor. Breng op smaak met peper.
Verdeel ondertussen de shiitake en oesterzwammen over een met bakpapier beklede bakplaat en schep de rest van de sojasaus, de rest van de zonnebloemolie en de ahornsiroop erdoor. Rooster 15-20 min. in de oven. Schep halverwege om.
Rooster ondertussen het brood in de broodrooster. Verdeel ¼ van de geroosterde paddenstoelen over de kommen en schep de warme soep erover. Verdeel de rest van de paddenstoelen over het geroosterde brood en verdeel de misoboter erover.
Preisoep met toast en misoboter van Hugo Kennis
Kan je je prei niet kwijt? Maak er net als chef Hugo soep met miso van! Heerlijk en goed gevuld met verschillende paddenstoelen en witte bonen. Daar is echt niks mis(o) mee.

hoofdgerecht
4 personen
595 kcal
35 min. bereiden
5 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de bieslook fijn. Doe de boter en de helft van de miso in een mengkom en klop met een handmixer 5 min. tot de boter luchtig en licht van kleur is. Schraap halverwege de zijkanten van de kom, zodat alle boter meekomt. Schep de fijngesneden bieslook door de luchtige boter en bewaar afgedekt tot gebruik.
Snijd de steeltjes van de shiitake, snijd de steeltjes in dunne plakjes. Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Snijd de prei in ringen en spoel af onder koud stromend water. Giet de witte bonen af.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit ⅘ van de zonnebloemolie in een (soep-)pan en roerbak de shiitakeplakjes 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de preiringen toe en bak nog 5 min. Schenk er het water bij, voeg de rest van de miso toe. Roer door en breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Laat 25 min. op laag vuur koken. Voeg na 20 min. de witte bonen toe. Roer ⅖ van de sojasaus en sesamolie erdoor. Breng op smaak met peper.
Verdeel ondertussen de shiitake en oesterzwammen over een met bakpapier beklede bakplaat en schep de rest van de sojasaus, de rest van de zonnebloemolie en de ahornsiroop erdoor. Rooster 15-20 min. in de oven. Schep halverwege om.
Rooster ondertussen het brood in de broodrooster. Verdeel ¼ van de geroosterde paddenstoelen over de kommen en schep de warme soep erover. Verdeel de rest van de paddenstoelen over het geroosterde brood en verdeel de misoboter erover.
vegantip:Gebruik plantaardige margarine in plaats van roomboter.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)50 g ongezouten roomboter
7 g verse bieslook
1 el misopasta
125 g shiitakes
150 g oesterzwammen
600 g preien
360 g witte bonen in pot
2½ el zonnebloemolie
1½ l water
2½ el sojasaus
1 el sesamolie
2 el ahornsiroop
8 sneetjes AH Liefde & Passie speltbrood
Dit heb je nodig
soeppan
bakpapier