Stamppot met groene groenten, dillesaus en hazelnoten
Spruitjes, broccoli en snijbonen: deze lekkere stamp zit bomvol groene groenten.
Ingrediënten
4 personen
600 g
iets kruimige aardappelen
400 g
pastinaken
300 g
broccoli
200 g
snijbonen
350 g
spruitjes
30 g
hazelnoten
15 g
verse dille
1
citroen
200 g
zuivelspread light
1 el
water
1 el
olijfolie extra vierge
Aan de slag
Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd ze in gelijke stukken. Kook in ruim water in 20 min. gaar.
Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in stukjes. Verwijder de steelaanzet en snijd de snijbonen in dunne schuine plakjes van een ½ cm. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Breng een grote pan water aan de kook en kook de broccoli, snijbonen en spruitjes in ca. 6 min. beetgaar. De groenten mogen net onder staan. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 4 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
Hou een paar takjes dille apart. Snijd de rest van de dille fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng ¾ zuivelspread met de helft van het citroenrasp, 2 el citroensap (per 4 personen), het water, de olie en de gesneden dille. Breng op smaak met peper. Hak de hazelnoten grof.
Giet de aardappelen en de pastinaak af en stamp met de pureestamper. Meng met de rest van de zuivelspread en eventueel wat achtergehouden kookvocht van de groenten tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de borden, schep de groenten erop. Verdeel de hazelnoten en takjes dille erover en serveer met de dillesaus en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
Stamppot met groene groenten, dillesaus en hazelnoten
Spruitjes, broccoli en snijbonen: deze lekkere stamp zit bomvol groene groenten.

hoofdgerecht
4 personen
380 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd ze in gelijke stukken. Kook in ruim water in 20 min. gaar.
Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in stukjes. Verwijder de steelaanzet en snijd de snijbonen in dunne schuine plakjes van een ½ cm. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Breng een grote pan water aan de kook en kook de broccoli, snijbonen en spruitjes in ca. 6 min. beetgaar. De groenten mogen net onder staan. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 4 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
Hou een paar takjes dille apart. Snijd de rest van de dille fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng ¾ zuivelspread met de helft van het citroenrasp, 2 el citroensap (per 4 personen), het water, de olie en de gesneden dille. Breng op smaak met peper. Hak de hazelnoten grof.
Giet de aardappelen en de pastinaak af en stamp met de pureestamper. Meng met de rest van de zuivelspread en eventueel wat achtergehouden kookvocht van de groenten tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de borden, schep de groenten erop. Verdeel de hazelnoten en takjes dille erover en serveer met de dillesaus en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
variatietip:Liever geen spruitjes? Ook lekker met andere groene groenten zoals courgette, tuinerwten of spinazie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)600 g iets kruimige aardappelen
400 g pastinaken
300 g broccoli
200 g snijbonen
350 g spruitjes
30 g hazelnoten
15 g verse dille
1 citroen
200 g zuivelspread light
1 el water
1 el olijfolie extra vierge