bewaar
Hartige taart met bloemkool en mosterdvinaigrette
Hartige taart met bloemkool en mosterdvinaigrette
bewaar

Hartige taart met bloemkool en mosterdvinaigrette

De mosterd uit Dijon en omstreken is onovertroffen en maakt deze hartige taart met bloemkool compleet.

25 min. bereiden
1 uur oventijd
14waarderingen

Ingrediënten

4 personen

800 g

bloemkoolroosjes

100 g

Zwitserse gruyère AOP 48+

50 g

ongezouten roomboter

50 g

tarwebloem

500 ml

halfvolle melk

1 el

gedroogde salie

3 el

dijonmosterd

5

middelgrote eieren

2 el

amandelschaafsel

2 el

extra vierge olijfolie

½ el

witte balsamicoazijn

10 g

verse peterselie

50 g

verse granaatappelpitjes

Dit heb je nodig

  • springvorm met losse bodem (Ø 24 cm, ingevet)

  • bakpapier

De mosterd uit Dijon en omstreken is onovertroffen en maakt deze hartige taart met bloemkool compleet.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkoolroosjes in heel kleine stukjes en de steeltjes in stukken. Rasp de kaas.

2

Smelt de boter in een pan. Meng de bloem erdoor en laat 3 min. garen op laag vuur. Voeg al roerend in delen de melk toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur al roerend 1 min. koken. Voeg de kaas, salie en ⅔ van de dijonmosterd toe en roer tot de kaas is gesmolten. Haal van het vuur.

3

Klop de eieren los en voeg toe aan de saus. Meng de bloemkool erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de met bakpapier beklede springvorm en bak de taart ca. 1 uur in het midden van de oven. Bedek na 45 min. met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

4

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

5

Meng de olie met de azijn, de rest van de dijonmosterd, peper en eventueel zout. Snijd de peterselie fijn en verdeel met de granaatappelpitjes en het amandelschaafsel over de taart. Besprenkel met de vinaigrette.