Uma­mi­bom­kom van Yvet­te van Bo­ven

Een smaakexplosie, deze umamibom!

(9) waardeer
aziatisch hoofdgerecht Een smaakexplosie, deze umamibom! 2 personen
4 9

Advertentie

Ingrediënten

2 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • zeef

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Maak de bouillon van het kokende water en het bouillonblokje. Wel de gedroogde paddenstoelen 10 minuten in de hete bouillon. Snijd ondertussen de paksoi in stukken van 2 cm maar laat de bladeren heel. Snipper de ui en rasp de gember. Hak de knoflook fijn. Schenk de bouillon door een zeef en bewaar de bouillon. Hak de geweekte paddenstoelen fijn.
  2. Kook de eieren 7 minuten in kokend water in een grote pan. Voeg na 6 minuten koken de paksoibladeren toe aan het kokende water en blancheer ze kort. Spoel de eieren en de paksoi direct af onder koud water. Pel de eieren zodra ze iets zijn afgekoeld. Zet de eieren en de paksoi aan de kant.
  3. Verhit de sesamolie in een grote pan op halfhoog vuur. Roerbak de miso, ui en gember 6 minuten of tot de ui bruin wordt en gaat geuren. Bak de knoflook en de gehakte, gedroogde paddenstoelen 2 minuten mee. Blus de paddenstoelen en ui af met de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur lager zodat de bouillon zachtjes blijft koken.
  4. Voeg de zilvervliesrijst toe aan de bouillon, breng de bouillon opnieuw aan de kook en kook de rijst 15 tot 20 minuten op laag vuur, met het deksel half op de pan, tot de rijstkorrels gaar zijn. Verwijder ondertussen de droge stelen van de shiitake. Schrap de wortelen en snijd ze schuin in schijfjes. Snijd de bosui in ringen. Voeg 8 minuten voor het einde van de kooktijd de verse shiitake en de wortelschijfjes toe. Schep de paksoi en bosui door de rijst. Laat ze in 5 minuten nét garen.
  5. Breng de rijst op smaak met een drup rijstazijn. Schep de rijst met groenten en paddenstoelen in wijde kommen. Halveer de eieren en leg ze erop. Bestrooi de umamibom met sesamzaad.

combinatietip:

Dit gerecht wordt nog lekkerder met de sesamrayu of de chilisaus uit het boek Home Made Basics, of met de home made hotsauce.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 790 kcal
  • eiwit 23 g
  • koolhydraten 108 g
    waarvan suikers 25 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 2.800 mg
  • vezels 15 g
Tags
Ook te zien in

Umamibomkom van Yvette van Boven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Uma­mi­bom­kom van Yvet­te van Bo­ven

1
1
  • 1 liter kokend water
  • 1 groentebouillontablet

Maak de bouillon van het kokende water en het bouillonblokje.

2
2
  • 30 g gedroogde paddenstoelen

Wel de gedroogde paddenstoelen 10 minuten in de hete bouillon.

3
3
  • 2 kroppen Shanghai paksoi
  • 1 grote ui
  • 7 cm verse gember
  • 3 tenen knoflook

Snijd ondertussen de paksoi in stukken van 2 cm maar laat de bladeren heel. Snipper de ui en rasp de gember. Hak de knoflook fijn.

4
4

Schenk de bouillon door een zeef en bewaar de bouillon. Hak de geweekte paddenstoelen fijn.

5
5
  • 2 middelgrote eieren

Kook de eieren 7 minuten in kokend water in een grote pan. Voeg na 6 minuten koken de paksoibladeren toe aan het kokende water en blancheer ze kort.

6
6

Spoel de eieren en de paksoi direct af onder koud water. Pel de eieren zodra ze iets zijn afgekoeld. Zet de eieren en de paksoi aan de kant.

7
7
  • 2 el sesamolie
  • 2 el misopasta

Verhit de sesamolie in een grote pan op halfhoog vuur. Roerbak de miso, ui en gember 6 minuten of tot de ui bruin wordt en gaat geuren.

8
8

Bak de knoflook en de gehakte, gedroogde paddenstoelen 2 minuten mee.

9
9

Blus de paddenstoelen en ui af met de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur lager zodat de bouillon zachtjes blijft koken.

10
10
  • 200 g zilvervliesrijst

Voeg de zilvervliesrijst toe aan de bouillon, breng de bouillon opnieuw aan de kook en kook de rijst 15 tot 20 minuten op laag vuur, met het deksel half op de pan, tot de rijstkorrels gaar zijn.

11
11
  • 150 g shiitakes
  • 5 wortelen
  • 2 bosuien

Verwijder ondertussen de droge stelen van de shiitake. Schrap de wortelen en snijd ze schuin in schijfjes. Snijd de bosui in ringen.

12
12

Voeg 8 minuten voor het einde van de kooktijd de verse shiitake en de wortelschijfjes toe. Schep de paksoi en bosui door de rijst. Laat ze in 5 minuten nét garen.

13
13
  • 2 el rijstazijn

Breng de rijst op smaak met een drup rijstazijn. Schep de rijst met groenten en paddenstoelen in wijde kommen.

14
14
  • 1 tl zwart sesamzaad

Halveer de eieren en leg ze erop. Bestrooi de umamibom met sesamzaad.

combinatietip:

Dit gerecht wordt nog lekkerder met de sesamrayu of de chilisaus uit het boek Home Made Basics, of met de home made hotsauce.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.