bewaar
Spoom
Spoom
bewaar

Spoom

Deze klassieke spoom is van oorsprong een tussengerecht om je smaak te neutraliseren, maar hij mag wat ons betreft wanneer je wil!

30 min. bereiden
40 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

8 personen

2

middelgrote eieren

240 ml

water

250 g

fijne kristalsuiker

6

citroenen

1 snufje

zout

300 ml

champagne

Dit heb je nodig

  • ijsmachine

  • suikerthermometer

  • handmixer

  • champagneflûtes

Deze klassieke spoom is van oorsprong een tussengerecht om je smaak te neutraliseren, maar hij mag wat ons betreft wanneer je wil!

Aan de slag

1

Splits de eieren. Bewaar het eiwit, de dooiers worden niet gebruikt. Breng 200 ml water met 100 g suiker aan de kook in een steelpan. Kook 2 min. door en laat in 40 min. helemaal afkoelen. Pers de citroenen uit. Meng de afgekoelde suikersiroop met 225 ml citroensap. Draai het mengsel in een ijsmachine tot sorbetijs.

2

Maak ondertussen de Italiaanse meringue (kookschuim). Breng 130 g suiker met de rest van het water aan de kook in een steelpan. Zet een suikerthermometer in de pan. Doe ondertussen de eiwitten met een snufje zout in de kom van een staande of handmixer. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop een temperatuur van 113 °C heeft. Voeg terwijl de machine draait geleidelijk de rest van de suiker toe aan het eiwit.

3

Haal de suikersiroop van het vuur als hij 118 °C is. Giet hem al kloppend in een klein straaltje bij het eiwit. Klop op maximaal vermogen 4 min. tot de meringue lauw is. Schep het geklopte eiwit en de champagne of prosecco door het citroen-sorbetijs. Schenk het mengsel in de flûtes.

bereidingstipHeb je geen ijsmachine? Je kunt ook kant-en-klaar sorbetijs gebruiken.

variatietipIn plaatst van champagne kun je ook prosecco gebruiken.