bewaar
Chowder met gerookte makreel van Yvette van Boven
Chowder met gerookte makreel van Yvette van Boven
bewaar

Chowder met gerookte makreel van Yvette van Boven

Deze soep is zo goed gevuld, het lijkt wel een stoof.

25 min. bereiden
10 min. wachten
26waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

1

prei

300 g

winterpeen

400 g

vastkokende aardappel

25 g

ongezouten roomboter

2 takjes

verse tijm

2

laurierblaadjes

3

visbouillontabletten

1½ liter

heet water

500 g

graatloze gerookte makreelfilet

250 g

verse slagroom

7½ g

verse platte peterselie

10 g

verse bieslook

Deze soep is zo goed gevuld, het lijkt wel een stoof.

Aan de slag

1

Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte, was onder stromend water en snijd in ringen. Halveer de winterpeen in de lengte en snijd de helften in plakjes van een ½ cm dik. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm.

2

Verhit de boter in een soeppan en bak de ui, prei en winterpeen 4 min. op laag vuur. Ze mogen niet kleuren. Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven en voeg de laurierblaadjes en aardappelblokjes toe. Bak 3 min. mee

3

Maak de bouillon. Laat de bouillontabletten oplossen in het hete water. Schenk de bouillon bij de aardappelblokjes tot ze onder staan. Voeg, als ze nog niet onder staan, nog wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep 15 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Roer in de pan met een houten lepel, zodat sommige aardappelblokjes stuk gaan, maar niet allemaal. De blokjes die fijngeduwd worden zorgen voor binding in de soep.

4

Breek de makreelfilet in stukken en doe samen met de slagroom in de soep. Houd nog 5 min. tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de soep nu zeker 10 min. staan, maar liever een halve dag.

5

Snijd de peterselie en bieslook fijn. Verwarm de soep vlak voor serveren tot tegen de kook, maar laat de soep niet meer koken. Schep eerst wat aardappelen, groenten en vis uit de pan in het midden van de borden of kommen. Schep daarna de romige soep eromheen. Bestrooi met de peterselie en bieslook.

tip

bereidingstipJe kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm de soep op laag vuur.

serveertipLekker met knapperig bruin brood.