Bel­gi­sche wa­fels

Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder.

  • brunch
  • 12 stuks
  • 370 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 45 min. wachten
(5) waardeer
brunch Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder. 12 stuks
4 5

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • schone theedoek
  • bakkwast
  • wafelijzer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.
  2. Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
  3. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.
  4. Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.
  5. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.

variatietip:

Idee voor toppings: ricotta, rauwe ham, wat honing en gehakte gezouten pecannoten.

variatietip:

Idee voor toppings: gepocheerd of zachtgekookt eitje, gegrilde groene-aspergetips en Parmezaan-flinters.

variatietip:

Idee voor toppings: crème fraîche, gerookte zalm, kappertjes en fijngesneden rode ui.

variatietip:

Idee voor toppings: uitgebakken spek, wat boter, blauwe bessen en een beetje ahornsiroop.

variatietip:

Idee voor toppings: karamelijs & plakjes gebakken banaan.

Tip:

Toppings: slagroom en poedersuiker zijn traditioneel en warme kersen met slagroom zie je ook vaak. Maar je kunt ook experimenteren met hartige toppings, of zelfs met een mix van zoet en hartig.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 370 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 40 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Belgische wafels

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bel­gi­sche wa­fels

1
1
  • 250 ml halfvolle melk
  • 250 ml water

Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm.

2
2
  • 350 g bloem
  • 14 g droge gist
  • 16 g vanillesuiker

Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom.

3
3

Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.

4
4
  • 100 g ongezouten roomboter

Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf.

5
5
  • 2 middelgrote eieren
  • ½ tl zout

Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag.

6
6

Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.

7
7

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag.

8
8

Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.

9
9
  • 3 el arachideolie

Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie.

10
10

Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen.

11
11

Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.

12
12
  • 2 el amandelschaafsel

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin.

13
13
  • 430 g Hak taart & vlaaifruit kersen in blik
  • 500 ml opgeklopte slagroom in beker
  • 6 el chocolade dessertsaus

Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.

variatietip:

Idee voor toppings: ricotta, rauwe ham, wat honing en gehakte gezouten pecannoten.

variatietip:

Idee voor toppings: gepocheerd of zachtgekookt eitje, gegrilde groene-aspergetips en Parmezaan-flinters.

variatietip:

Idee voor toppings: crème fraîche, gerookte zalm, kappertjes en fijngesneden rode ui.

variatietip:

Idee voor toppings: uitgebakken spek, wat boter, blauwe bessen en een beetje ahornsiroop.

variatietip:

Idee voor toppings: karamelijs & plakjes gebakken banaan.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.