Bossche bollen
Lekkers uit Den Bosch: mega chocoladesoes gevuld met slagroom.

Advertentie
Ingrediënten
- 75 g ongezouten roomboter
- 200 g pure chocolade
- 150 ml kraanwater
- 1 mespunt zout
- 100 g tarwebloem
- 3 middelgrote eieren
- 375 ml verse slagroom
- 1 zakje vanillesuiker (pakje 10 zakjes)
- 4 g slagroomversteviger (zakje à 8 g)
Keukenspullen
- bakpapier
- spuitzak
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade in stukjes. Breng in een pan met een dikke bodem het water met de boter en het zout aan de kook. Laat de boter smelten. Voeg zodra de boter gesmolten is de bloem toe en roer met een houten pollepel tot een deegbal ontstaat. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.
- Roer de eieren een voor een door het deeg. Blijf roeren tot een stevig en glanzend deeg ontstaat. Schep met een natte lepel 8 bergjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd 5 cm ruimte tussen de bergjes. Bak de soezen in het midden van de oven in 25-30 min. gaar. Open de oven tussentijds niet, om inzakken te voorkomen.
- Draai de hete soezen voorzichtig om met een ovenwant en prik met een mesje een gaat van 1 cm in de bodems. Zet ze op de kop terug op de bakplaat in de oven. Zet de oven uit en laat nog 5 min. uitdrogen. Laat ze vervolgens 10 min. buiten de oven afkoelen.
- Klop in een kom 300 ml slagroom met de vanillesuiker en slagroomversteviger stijf. Schep de slagroom in de spuitzak. Vul de soezen via de gaatjes met de slagroom.
- Verwarm de rest van de slagroom zachtjes met de chocolade tot de chocolade is gesmolten. Bestrijk de soezen met het chocoladeglazuur en laat hard worden.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 445 kcal
- eiwit 7 g
- koolhydraten 24 g
-
vet 35 g
waarvan verzadigd 22 g - natrium 100 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Bossche bollen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Bossche bollen

Verwarm de oven voor op 200 °C.

- 75 g ongezouten roomboter
- 200 g pure chocolade
Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade in stukjes.

- 150 ml kraanwater
- 1 mespunt zout
Breng in een pan met een dikke bodem het water met de boter en het zout aan de kook. Laat de boter smelten.

- 100 g tarwebloem
Voeg zodra de boter gesmolten is de bloem toe en roer met een houten pollepel tot een deegbal ontstaat. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

- 3 middelgrote eieren
Roer de eieren een voor een door het deeg. Blijf roeren tot een stevig en glanzend deeg ontstaat.

Schep met een natte lepel 8 bergjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd 5 cm ruimte tussen de bergjes.

Bak de soezen in het midden van de oven in 25-30 min. gaar. Open de oven tussentijds niet, om inzakken te voorkomen.

Draai de hete soezen voorzichtig om met een ovenwant en prik met een mesje een gaat van 1 cm in de bodems.

Zet ze op de kop terug op de bakplaat in de oven. Zet de oven uit en laat nog 5 min. uitdrogen. Laat ze vervolgens 10 min. buiten de oven afkoelen.

- 300 ml verse slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 g slagroomversteviger
Klop in een kom de slagroom met de vanillesuiker en slagroomversteviger stijf. Schep de slagroom in de spuitzak.

Vul de soezen via de gaatjes met de slagroom.

- 75 ml verse slagroom
Verwarm de rest van de slagroom zachtjes met de chocolade tot de chocolade is gesmolten.

Bestrijk de soezen met het chocoladeglazuur en laat hard worden.

Bon appétit!