bewaar
Vegan zoete aardappel-preischotel
Vegan zoete aardappel-preischotel
bewaar

Vegan zoete aardappel-preischotel

Een romige ovenschotel die nog vegan is ook: die gaat meteen op het weekmenu.

20 min. bereiden
15 min. oventijd
49waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

zoete aardappel

3 tenen

knoflook

4 el

olijfolie

800 g

koelverse gesneden prei

2 tl

gedroogde salie

50 g

bloem

600 ml

Oatly haverdrank

1 tl

gemalen nootmuskaat

150 g

ongebrande notenmix

2 el

dijonmosterd

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • grote ovenschaal (20 x 30 cm)

Een romige ovenschotel die nog vegan is ook: die gaat meteen op het weekmenu.

Aan de slag

1

Schil de zoete aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in ruim water met eventueel zout in 20 min. gaar. Snijd de knoflook fijn. Verhit de helft van de olie in een grote hapjespan en bak de knoflook, prei en salie 10 min. Schep goed om. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep op een bord.

2

Doe de rest van de olie in de hapjespan. Roer de bloem erdoor en laat op laag vuur 5 min. garen tot de bloem licht begint te kleuren (roux). Voeg al roerend in scheuten de haverdrank toe. Roer de nootmuskaat erdoor en breng de bechamelsaus op smaak met peper en eventueel zout.

3

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Hak de noten fijn, er mogen wat grovere stukjes tussen zitten. Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Schep de mosterd erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verspreid de puree over de bodem van de ovenschaal. Verdeel er de prei, bechamelsaus en noten over. Laat de randen een beetje vrij. Bak de schotel in het midden van de oven in 15 min. goudbruin.

tip

combinatietipLekker met een groene salade.