bewaar
Krokante avocadofrieten met salsa van Jaimie van Heije
Krokante avocadofrieten met salsa van Jaimie van Heije
bewaar

Krokante avocadofrieten met salsa van Jaimie van Heije

Een verrassende snack: avocadofrieten met een zelfgemaakte salsa

40 min. bereiden
6waarderingen

Ingrediënten

4 personen

3

trostomaten

½

rode ui

1 el

jalapeñopeper in pot

1

limoen

1 el

chilisaus

½ tl

tabasco

1 tl

gembersiroop

2 el

traditionele olijfolie

3 takjes

verse koriander

1 liter

arachideolie om te frituren

2

eetrijpe avocado's

30 g

tarwebloem

50 g

eiwit

20 g

panko Japans paneermeel

1 tl

paprikapoeder

Dit heb je nodig

  • hoge pan

  • keukenthermometer

Een verrassende snack: avocadofrieten met een zelfgemaakte salsa

Aan de slag

1

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise) en doe in een kommetje. Snipper de rode ui heel fijn en voeg toe. Snijd de jalapeñoringetjes fijn en doe ook bij de tomaat. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en sap toe, samen met de chilisaus, tabasco, gembersiroop en olijfolie. Snijd de koriander fijn, voeg toe en meng alles tot een salsa. Breng eventueel op smaak met zout.

2

Verhit de arachideolie in de hoge pan tot 200 °C (controleer met de keukenthermometer). Halveer de avocado’s en verwijder de pit en de schil.

3

Leg 1 avocadohelft op een platte schaal of groot bord. Snijd de avocadohelft in de breedte in zo dun mogelijk plakjes. Duw vervolgens de plakjes schuin van elkaar af zodat een lange slinger ontstaat. De plakjes moeten elkaar wel blijven raken. Vorm van de slinger een rondje, zodat er een opstaande rand in cirkelvorm ontstaat. Schep de salsa hierin.

4

Snijd de andere 3 avocadohelften elk in de lengte in 4 parten. Doe in 3 afzonderlijke kommen de bloem, het eiwit en de panko. Haal de avocadoparten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko.

5

Frituur de avocadofrieten in porties in 3 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met (zee)zout en de paprikapoeder. Leg ze bij de salsa op de schaal.

tip

algemeenJe kunt in plaats van panko ook (zelfgemaakt) paneermeel gebruiken. Bekijk hoe je paneermeel maakt op ah.nl/ allerhande/paneermeel-maken.

bereidingstipHoud eventueel extra bloem, eiwit en panko bij de hand, dan heb je altijd genoeg om te paneren.

combinatietipLekker met tuinkers of milde kiemgroente.