Hol­land­se ge­hakt­bal­len met spruit­jes en ap­pel

Zoals oma het vroeger ook maakte: een bordje vol Oud-Hollandsch lekkers.

(2) waardeer
hollands hoofdgerecht Zoals oma het vroeger ook maakte: een bordje vol Oud-Hollandsch lekkers. 4 personen
5 2

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • aluminiumfolie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng twee ruime pannen water met eventueel zout aan de kook. Boen de aardappelen schoon en snijd ongeschild in plakjes van 1 cm. Voeg, als het water kookt in een pan, de aardappelen toe en kook in 10 min gaar. Laat uitlekken. Voeg, als het water kookt in de andere pan, de spruitjes toe en kook in 8 min. beetgaar.
  2. Meng ondertussen het gehakt met het ei en de panko. Draai er met vochtige handen 4 ballen van. Verhit de helft van de boter samen met 1/3 van de olie in de hapjespan en bak de ballen in 20 min. op middelhoog vuur rondom goudbruin en gaar. Neem de ballen uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg 300 ml water, de bouillontablet en de bloem toe aan de pan, roer goed met een garde en laat in 5 min. op middelhoog vuur inkoken tot een jus. Roer regelmatig.
  3. Verhit ondertussen de rest van de olie in de grote koekenpan. Bak de aardappelschijfjes in 8 min. goudbruin.
  4. Snijd ondertussen de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in de lengte in plakken van een 1⁄2 cm breed. Neem de aardappelen uit de koekenpan en smelt de rest van de boter in de pan. Voeg de appels toe en bak 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de spruiten toe en bak 2 min. mee.
  5. Verdeel de gebakken aardappelen, spruiten, appel en gehaktballen over de borden. Verdeel de jus over de ballen.

Tip:

Dit is een Allerhande Box gerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 950 kcal
  • eiwit 38 g
  • koolhydraten 79 g
  • vet 50 g
    waarvan verzadigd 20  g
  • natrium 1.080 mg
  • vezels 16 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Box Week 41 2017

Hollandse gehaktballen met spruitjes en appel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Hol­land­se ge­hakt­bal­len met spruit­jes en ap­pel

1
1
  • 1 kg pommes gourmandine

Breng twee ruime pannen water met eventueel zout aan de kook. Boen de aardappelen schoon en snijd ongeschild in plakjes van 1 cm.

2
2

Voeg, als het water kookt in een pan, de aardappelen toe en kook in 10 min gaar. Laat uitlekken.

3
3
  • 700 g geschoonde spruitjes

Voeg, als het water kookt in de andere pan, de spruitjes toe en kook in 8 min. beetgaar.

4
4
  • 600 g gehakt voor gehaktballen
  • 1 middelgroot ei
  • 7 el panko Japans paneermeel

Meng ondertussen het gehakt met het ei en de panko. Draai er met vochtige handen 4 ballen van.

5
5
  • 20 g ongezouten boter
  • 1 el (arachide)olie

Verhit de helft van de boter samen met de olie in de hapjespan en bak de ballen in 20 min. op middelhoog vuur rondom goudbruin en gaar.

6
6

Neem de ballen uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

7
7
  • 300 ml water
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 el tarwebloem

Voeg het water, de bouillontablet en de bloem toe aan de pan, roer goed met een garde en laat in 5 min. op middelhoog vuur inkoken tot een jus.

8
8

Roer regelmatig.

9
9
  • 2 el (arachide)olie

Verhit ondertussen de rest van de olie in de grote koekenpan. Bak de aardappelschijfjes in 8 min. goudbruin.

10
10
  • 2 Elstar appels

Snijd ondertussen de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in de lengte in plakken van een 1⁄2 cm breed.

11
11
  • 20 g ongezouten boter

Neem de aardappelen uit de koekenpan en smelt de rest van de boter in de pan. Voeg de appels toe en bak 3 min. op middelhoog vuur.

12
12

Voeg de spruiten toe en bak 2 min. mee.

13
13

Verdeel de gebakken aardappelen, spruiten, appel en gehaktballen over de borden. Verdeel de jus over de ballen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.