bewaar
Hollandse gehaktballen met spruitjes en appel
Hollandse gehaktballen met spruitjes en appel
bewaar

Hollandse gehaktballen met spruitjes en appel

Zoals oma het vroeger ook maakte: een bordje vol Oud-Hollandsch lekkers.

35 min. bereiden
8waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

pommes gourmandine

700 g

geschoonde spruitjes

600 g

gehakt voor gehaktballen

1

middelgroot ei

7 el

panko Japans paneermeel

40 g

ongezouten roomboter

3 el

(arachide)olie

300 ml

water

1

runderbouillontablet

1 el

tarwebloem

2

Elstar appels

Dit heb je nodig

  • aluminiumfolie

Zoals oma het vroeger ook maakte: een bordje vol Oud-Hollandsch lekkers.

Aan de slag

1

Breng twee ruime pannen water met eventueel zout aan de kook. Boen de aardappelen schoon en snijd ongeschild in plakjes van 1 cm. Voeg, als het water kookt in een pan, de aardappelen toe en kook in 10 min gaar. Laat uitlekken. Voeg, als het water kookt in de andere pan, de spruitjes toe en kook in 8 min. beetgaar.

2

Meng ondertussen het gehakt met het ei en de panko. Draai er met vochtige handen 4 ballen van. Verhit de helft van de boter samen met 1/3 van de olie in de hapjespan en bak de ballen in 20 min. op middelhoog vuur rondom goudbruin en gaar. Neem de ballen uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg 300 ml water, de bouillontablet en de bloem toe aan de pan, roer goed met een garde en laat in 5 min. op middelhoog vuur inkoken tot een jus. Roer regelmatig.

3

Verhit ondertussen de rest van de olie in de grote koekenpan. Bak de aardappelschijfjes in 8 min. goudbruin.

4

Snijd ondertussen de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in de lengte in plakken van een 1⁄2 cm breed. Neem de aardappelen uit de koekenpan en smelt de rest van de boter in de pan. Voeg de appels toe en bak 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de spruiten toe en bak 2 min. mee.

5

Verdeel de gebakken aardappelen, spruiten, appel en gehaktballen over de borden. Verdeel de jus over de ballen.

algemeenDit is een Allerhande Box gerecht.