Tem­pehba­con met ge­bak­ken ei en to­ma­ten­jam

Ontbijten met tempeh? Als je het bakt als bacon, hoor je sowieso niemand meer klagen.

(2) waardeer
ontbijt Ontbijten met tempeh? Als je het bakt als bacon, hoor je sowieso niemand meer klagen. 4 personen
5 2

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • lage ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakken en leg naast elkaar in de ovenschaal. Doe 4/5 van de sojasaus, 4/5 van de basterdsuiker, de ciderazijn, ⅔ van de tabasco, de gerookte-paprikapoeder en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat 2 min. koken en neem de pan van het vuur. Giet het mengsel over de tempeh en laat minimaal 2 uur marineren.
  2. Schil ondertussen de gember. Snijd de gember en knoflook fijn en de tomaten in parten. Doe in een steelpan, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15 min. zachtjes koken. Voeg de rest van de sojasaus, de rest van de suiker en de rest van de tabasco toe en laat nog 1 min. pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de tempeh 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de pan, maar laat 1 el zitten. Bak hierin een spiegelei per persoon. Serveer de tempehbacon met de gebakken eieren en tomatenjam.

combinatietip:

Wil je een veganistisch ontbijt? Vervang elk spiegelei door een halve avocado. Besprenkel deze met 1 tl extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.

combinatietip:

Lekker met toast.

bewaartip:

Je kunt de tempehbacon 1 dag van tevoren maken. Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. De tomatenjam kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar in een schone pot in de koelkast.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 275 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 19 g
    waarvan verzadigd 3  g
  • natrium 1.320 mg
  • vezels 3 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Tempehbacon met gebakken ei en tomatenjam

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Tem­pehba­con met ge­bak­ken ei en to­ma­ten­jam

1
1
  • 125 g tempeh

Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakken en leg naast elkaar in de ovenschaal.

2
2
  • 4 el sojasaus
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 tl tabasco chipotle pepper sauce
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 50 ml water

Doe de sojasaus, de basterdsuiker, de ciderazijn, de tabasco, de gerookte-paprikapoeder en het water in een steelpan en breng aan de kook.

3
3

Laat 2 min. koken en neem de pan van het vuur. Giet het mengsel over de tempeh en laat minimaal 2 uur marineren.

4
4
  • 2 cm verse gember
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten

Schil ondertussen de gember. Snijd de gember en knoflook fijn en de tomaten in parten.

5
5

Doe in een steelpan, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15 min. zachtjes koken.

6
6
  • 1 el sojasaus
  • ½ el donkere basterdsuiker
  • 1 tl tabasco chipotle pepper sauce

Voeg de sojasaus, de suiker en de tabasco toe en laat nog 1 min. pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout.

7
7
  • 6 el arachideolie

Verhit de olie in een koekenpan en bak de tempeh 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege.

8
8

Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

9
9
  • 4 middelgrote eieren

Giet de olie uit de pan, maar laat 1 el zitten. Bak hierin een spiegelei per persoon.

10
10

Serveer de tempehbacon met de gebakken eieren en tomatenjam.

combinatietip:

Wil je een veganistisch ontbijt? Vervang elk spiegelei door een halve avocado. Besprenkel deze met 1 tl extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.

combinatietip:

Lekker met toast.

bewaartip:

Je kunt de tempehbacon 1 dag van tevoren maken. Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. De tomatenjam kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar in een schone pot in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.