Aard­ap­pe­len

Oer-Hollandse pareltjes vormen de basis voor vele lekkere recepten.

 • 1 stuk
  • 25 min. bereiden
  • 20 min. wachten
(0) waardeer
Oer-Hollandse pareltjes vormen de basis voor vele lekkere recepten. 1 stuks

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
 • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een grote pan met water. Zorg dat de aardappelen net onder water staan. Voeg eventueel zout toe. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Schep na 15 min. de helft van de aardappelen uit het kokend water en laat afkoelen op een bord.
 2. Giet de rest van aardappelen af en doe terug in de hete pan. Voeg de boter en de melk toe en laat nog even staan met de deksel op de pan. Stamp de aardappelen met de melk en boter met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met de kruidenolie, peper en eventueel zout. Deze kun je gebruiken voor een ovenschotel of stamppotje. Snijd de rest van de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik en bewaar in een afsluitbare bak in de koelkast. Deze kan je later opbakken.

Tip:

Dit recept is onderdeel van Allerhande’s ‘Zondagkoken’. Kijk op ah.nl/allerhande/zondagkoken voor alle recepten. En, hoe je in 1x keer voor 4 dagen kookt zodat je doordeweeks in een handomdraai aan tafel kan. Let op: de online receptuur kan afwijken van de versie in het magazine.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
Tags
Ook te zien in

Aardappelen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pe­len

1
1
 • 2½ kg kruimige aardappel

Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een grote pan met water. Zorg dat de aardappelen net onder water staan.

2
2

Voeg eventueel zout toe. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.

3
3

Schep na 15 min. de helft van de aardappelen uit het kokend water en laat afkoelen op een bord.

4
4
 • 25 g ongezouten boter
 • 200 ml halfvolle melk

Giet de rest van aardappelen af en doe terug in de hete pan. Voeg de boter en de melk toe en laat nog even staan met de deksel op de pan.

5
5
 • 3 el Italiaanse kruidenolie

Stamp de aardappelen met de melk en boter met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met de kruidenolie, peper en eventueel zout. Deze kun je gebruiken voor een ovenschotel of stamppotje.

6
6

Snijd de rest van de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik en bewaar in een afsluitbare bak in de koelkast. Deze kan je later opbakken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.