Prui­men­taart

De Chinese 5-kruidenpoeder geeft deze frisse zomertaart een spicy touch.

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 200 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 1 uur wachten
    • 40 min. oventijd
(2)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht De Chinese 5-kruidenpoeder geeft deze frisse zomertaart een spicy touch. 12 personen
3 2

Ingrediënten

Keukenspullen
  • quichevorm met losse bodem (Ø 28 cm)
  • uitsteekvormpje bloem

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt de boter in een steelpan en voeg de melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg de suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  2. Halveer ondertussen voor de taartvulling de pruimen en verwijder de pitten. Schil en rasp de gember. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de pruimen, gember, het sinaasappelrasp en -sap, suiker en 5 spices in een pan en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
  3. Meng de maizena met 2 el water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwarm ondertussen voor de custard de rest van de melk en klop het custardpoeder en de rest van de suiker erdoor. Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat. Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
  4. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Leg in de quichevorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep eerst de custard in de quichevorm en dan de pruimenvulling erbovenop. Verdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lengte. Snijd 12 linten van een 1/2 cm en vlecht er 4 vlechten van. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm. Steek met een uitsteekvormpje leuke vormpjes (bijvoorbeeld vlindertjes of bloemen) uit van de restjes deeg. Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart. Leg de vlinders er random bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 200 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 3 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
Juli 2017

Pruimentaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prui­men­taart

1
1
  • 25 g boter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml kraanwater

Smelt de boter in een steelpan en voeg 1/4 van de melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is.

2
2
  • 250 g broodmix wit
  • 25 g suiker
  • 1 el bloem

Zeef de broodmix boven een kom, voeg 1/6 van de suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem.

3
3

Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.

4
4
  • 500 g verse pruimen

Halveer ondertussen voor de taartvulling de pruimen en verwijder de pitten.

5
5
  • 2 cm verse gember

Schil en rasp de gember.

6
6
  • 1 sinaasappel

Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.

7
7
  • 75 g suiker
  • 2 tl 5 spices

Doe de pruimen, gember, het sinaasappelrasp en -sap, 3/6 van de suiker en 5 spices in een pan en breng aan de kook.

8
8

Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.

9
9
  • 2 el maizena

Meng de maizena met even zo veel water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

10
10
  • 30 g custardpoeder
  • 350 ml volle melk
  • 50 g suiker

Verwarm ondertussen voor de custard de rest van de melk en klop de custardpoeder en de rest van de suiker erdoor.

11
11

Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat.

12
12

Verwarm de oven voor op 175 ˚C.

13
13
  • 1 el bloem

Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 33 cm.

14
14

Leg in de quichevorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

15
15

Schep eerst de custard in de quichevorm en vervolgens de pruimenvulling erop.

16
16

Verdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lang. Snijd hiervan 12 linten van een 1/2 cm en vlecht er 4 vlechten van.

17
17

Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm.

18
18

Steek met een uitsteekvormpje leuke vormpjes (bijvoorbeeld vlindertjes of bloemen) uit van de restjes deeg.

19
19

Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart.

20
20

Leg de vlinders er bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.