bewaar
Pruimentaart met mascarpone
Pruimentaart met mascarpone
bewaar

Pruimentaart met mascarpone

Een knapperige bodem, romige vulling en in vanille gemarineerde pruimen: deze taart is gegarandeerd zo op!

40 min. bereiden
35 min. oventijd
2 uur 15 min. wachten
0waarderingen

Ingrediënten

10 personen

175 g

ongezouten roomboter

175 g

tarwebloem

75 g

witte basterdsuiker

40 g

amandelmeel

1

middelgroot ei

1 kg

verse pruim

100 g

kristalsuiker

1 el

vanille-extract

2 el

balsamicoazijn

250 g

mascarpone

200 g

verse slagroom

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • vershoudfolie

  • deegroller

  • ronde quiche- of taartvorm (Ø 28 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • blindbakvulling

  • handmixer

Een knapperige bodem, romige vulling en in vanille gemarineerde pruimen: deze taart is gegarandeerd zo op!

Aan de slag

1

Snijd de boter in kleine blokjes en zet 15 min. in de vriezer. Meng de bloem, basterdsuiker, boter met het amandelmeel in de keukenmachine tot een kruimeldeeg. Voeg het ei toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, druk plat en wikkel in vershoudfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast.

2

Snijd de pruimen in de lengte in tot de pit, draai de helften in tegengestelde richting los en verwijder de pit. Snijd de helften doormidden. Meng de pruimen in een kom met de kristalsuiker en het vanille-extract en zet apart.

3

Verwarm de oven voor op 160 °C. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een cirkel van Ø 32 cm, groot genoeg om de taartvorm helemaal te bekleden. Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 25 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet de taartbodem nog 10 min. in de oven. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

4

Doe de pruimen in een vergiet en laat goed uitlekken, maar vang het vocht op. Doe het vocht samen met de balsamicoazijn in een steelpan en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur inkoken tot er nog een bodempje van over is. Laat helemaal afkoelen in een kom. Klop met een handmixer de mascarpone met de slagroom in 3 min. stevig. Voeg de helft van de pruimensiroop toe en mix tot een egale crème. Schep de andere helft van de siroop door de pruimen. Vul de taartbodem met de mascarponecrème en verdeel de pruimen in een mooi patroon erover.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Pruimentaart met mascarpone

Een knapperige bodem, romige vulling en in vanille gemarineerde pruimen: deze taart is gegarandeerd zo op!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig