bewaar
Snert
Snert
bewaar

Snert

Koude dag? Dat vraagt om snert! Gloeiend heet én met worst is-ie het allerlekkerst.

45 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
21waarderingen

Ingrediënten

8 personen

2 liter

water

500 g

spliterwten

400 g

schouderkarbonade

1 el

zout

400 g

knolselderij

3

vastkokende aardappelen

300 g

winterpeen

2

uien

2

preien

2

gedroogde laurierblaadjes

40 g

bladselderij

250 g

op beukenhout gerookte rookworst

Dit heb je nodig

  • schuimspaan

Koude dag? Dat vraagt om snert! Gloeiend heet én met worst is-ie het allerlekkerst.

Aan de slag

1

Doe het water samen met de spliterwten, de karbonaden en het zout in een grote (soep)pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag als het water kookt en schep gedurende 30 min. met een schuimspaan het schuim er regelmatig af.

2

Schil ondertussen de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm en snijd die in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien. Was de prei en snijd in ringen. Doe alle groenten en de aardappel in de pan. Voeg de laurier toe en laat de soep ca. 1½ uur zachtjes koken. Roer regelmatig. De soep is goed als de spliterwten zijn stuk gekookt. Breng op smaak met peper en zout.

3

Neem de karbonaden uit de soep. Verwijder bot en vet en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe terug in de soep. Verwijder de laurier. Snijd de bladselderij fijn en de worst in plakjes. Voeg toe aan de soep en verwarm 2 min.

tip

bereidingstipAls je de soep een dag van tevoren maakt, wordt hij extra stevig en nog lekkerder. Laat hem eerst goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

combinatietipLekker met roggebrood met katenspek (het gerecht is dan niet meer glutenvrij).

Knolselderij snijden

Instructievideo - 00:44 min.