Snert

Koude dag? Dat vraagt om snert! Gloeiend heet én met worst is-ie het allerlekkerst.

(6)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Koude dag? Dat vraagt om snert! Gloeiend heet én met worst is-ie het allerlekkerst. 8 personen
3 6

Ingrediënten

8 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • schuimspaan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe het water samen met de spliterwten, de karbonaden en het zout in een grote (soep)pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag als het water kookt en schep gedurende 30 min. met een schuimspaan het schuim er regelmatig af.
  2. Schil ondertussen de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm en snijd die in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien. Was de prei en snijd in ringen. Doe alle groenten en de aardappel in de pan. Voeg de laurier toe en laat de soep ca. 1½ uur zachtjes koken. Roer regelmatig. De soep is goed als de spliterwten zijn stuk gekookt. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de karbonaden uit de soep. Verwijder bot en vet en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe terug in de soep. Verwijder de laurier. Snijd de bladselderij fijn en de worst in plakjes. Voeg toe aan de soep en verwarm 2 min.

bereidingstip:

Als je de soep een dag van tevoren maakt, wordt hij extra stevig en nog lekkerder. Laat hem eerst goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

combinatietip:

Lekker met roggebrood met katenspek (het gerecht is dan niet meer glutenvrij).

video

Knol­sel­de­rij snij­den

Instructievideo - 00:44 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 490 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 16 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 720 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Snert

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Snert

1
1
  • 2 liter water
  • 500 g spliterwten
  • 400 g schouderkarbonades
  • 1 el zout

Doe het water samen met de spliterwten, de karbonaden en het zout in een grote (soep)pan. Breng aan de kook.

2
2

Zet het vuur laag als het water kookt en schep gedurende 30 min. met een schuimspaan het schuim er regelmatig af.

3
3
  • 400 g knolselderij
  • 3 vastkokende aardappelen

Schil ondertussen de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm en snijd die in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.

Knolselderij snijden

Instructievideo

00:44 min.

4
4
  • 300 g winterpeen
  • 2 uien
  • 2 preien

Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien. Was de prei en snijd in ringen.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

5
5
  • 2 laurierblaadjes

Doe alle groenten en de aardappel in de pan. Voeg de laurier toe en laat de soep ca. 1½ uur zachtjes koken. Roer regelmatig.

6
6

De soep is goed als de spliterwten zijn stuk gekookt. Breng op smaak met peper en zout.

7
7

Neem de karbonaden uit de soep. Verwijder bot en vet en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe terug in de soep. Verwijder de laurier.

8
8
  • 40 g bladselderij
  • 250 g op beukenhout gerookte rookworst

Snijd de bladselderij fijn en de worst in plakjes. Voeg toe aan de soep en verwarm 2 min.

bereidingstip:

Als je de soep een dag van tevoren maakt, wordt hij extra stevig en nog lekkerder. Laat hem eerst goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

combinatietip:

Lekker met roggebrood met katenspek (het gerecht is dan niet meer glutenvrij).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.