Zuur­kool­scho­tel met ham en crunchy spek uit de oven

Nét even anders dan de traditionele zuurkoolstamppot.

(19)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Nét even anders dan de traditionele zuurkoolstamppot. 2 personen
3 19

Ingrediënten

2 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper
  • ovenschaal (15 x 20 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan water met eventueel zout in 20 min. gaar.
  2. Maak de ui schoon en snijd in ringen. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de ui toe en bak 4 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
  3. Snijd ondertussen de ham in stukjes. Draai het vuur uit en meng de ham, zuurkool en het karwijzaad met de ui en knoflook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Giet de aardappelen af, voeg de boter en melk toe en stamp met de pureestamper tot puree. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel vervolgens het zuurkoolmengsel over de puree en leg de plakjes katenspek erop. Bak ca. 20 min. in de oven en serveer.

Tip:

Dit is een Allerhande Box gerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 22 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 1.360 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande magazine 2012 nr. 10 - Van Hollandse bodem, Allerhande Box week 5 2017, Receptkaart 2012 week 41-44

Zuurkoolschotel met ham en crunchy spek uit de oven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuur­kool­scho­tel met ham en crunchy spek uit de oven

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 500 g kruimige aardappelen

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan water met eventueel zout in 20 min. gaar.

3
3
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el traditionele olijfolie

Maak de ui schoon en snijd in ringen. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

4
4

Voeg de ui toe en bak 4 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.

5
5
  • 75 g yorkham
  • 250 g verse zuurkool
  • 1 tl karwijzaad

Snijd ondertussen de ham in stukjes. Draai het vuur uit en meng de ham, zuurkool en het karwijzaad met de ui en knoflook.

6
6

Breng op smaak met peper en eventueel zout.

7
7
  • 20 g ongezouten boter
  • 75 ml halfvolle melk

Giet de aardappelen af, voeg de boter en melk toe en stamp met de pureestamper tot puree. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.

8
8
  • 75 g katenspek

Verdeel vervolgens het zuurkoolmengsel over de puree en leg de plakjes katenspek erop. Bak ca. 20 min. in de oven en serveer.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.