bewaar
Gravlax
Gravlax
bewaar

Gravlax

Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever.

15 min. bereiden
12 uur wachten
0waarderingen

Ingrediënten

12 porties

600 g

verse zalmfilet

100 g

grof zeezout

100 g

kristalsuiker

15 g

verse dille

2½ el

jonge jenever

Dit heb je nodig

  • ovenschaal

  • vershoudfolie

Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever.

Aan de slag

1

Was en droog de zalm goed. Meng het zout, de suiker, de kruiden en de jenever. Pak een diepe ovenschaal die in je koelkast past en verdeel een laag van de pekel over de bodem. Leg de vis erin, met de huidkant naar boven, en verdeel er nog een laag pekel over.

2

Bedek met folie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat 12-48 uur staan. Check na 12 en 24 uur hoe het met je zalm gaat. Hoe dikker het stuk is, hoe langer je het moet pekelen. Houd ca. 12 uur per 2 cm dikte aan. Als je na 12 uur tevreden bent met het resultaat (de vis is steviger en compacter), spoel dan de rest van het zout van de vis. Droog goed af. Wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Je kunt de zalm ook invriezen, dan blijft het maandenlang goed.

algemeenVerwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.

algemeenBron: Instock cooking.

Instock - pekelen

Instructievideo - 04:37 min.