Bart van Olp­hens schel­vis met zee­kraal

Proef de zilte smaak van zeekraal!

(16) waardeer
hoofdgerecht Proef de zilte smaak van zeekraal! 4 personen
4 16

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit 15 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen 3 min. totdat deze lichtgekleurd zijn. Zet het vuur laag.
  2. Dep beide kanten van de vis droog en bestrooi de filets aan beide kanten met zout, witte peper en de bloem. Klop de overtollige bloem eraf.
  3. Verhit de olie in een andere koekenpan op hoog vuur en leg de filets in de pan. Beweeg de pan af en toe zodat de vis niet blijft plakken.
  4. Draai het vuur na 1 min. naar middelhoog. Draai de filets na 2-4 minuten om. Zet het vuur laag en voeg de rest van de boter toe. Bak eenzelfde tijd aan de andere kant. Houd de pan schuin en schep met een lepel de boter over de vis. Haal de vis voorzichtig uit de pan met een klem of spatel.
  5. Pel de knoflook en prik de teen op een vork.
  6. Zet het vuur onder de paddenstoelen terug op middelhoog. Voeg de zeekraal toe en bak 1-2 min. mee, terwijl je roert met de vork met de teen knoflook. Voeg het citroensap, de kappertjes en witte peper naar smaak toe.
  7. Schep het zeekraal­paddenstoelenmengsel op een bord en leg de vis daar bovenop. Serveer met de jus uit de pan.

Tip:

Gebruik in dit recept witte peper zodat de schelvisfilet mooi wit blijft. Zout is niet of nauwelijks nodig, de zeekraal voegt het zilt al toe.

Tip:

Bron: Het viskookboek, Bart van Olphen.

video

Bart van Olp­hen - schel­vis met zee­kraal

Allerhande kookt met... - 05:24 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 380 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 11 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 930 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Bart van Olphens schelvis met zeekraal

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bart van Olp­hens schel­vis met zee­kraal

1
1
  • 15 g ongezouten boter
  • 200 g paddenstoelenmelange

Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen 3 min. totdat deze lichtgekleurd zijn. Zet het vuur laag.

2
2
  • 4 verse schelvisfilets
  • 4 el tarwebloem

Dep beide kanten van de vis droog en bestrooi de filets aan beide kanten met zout, witte peper en de bloem. Klop de overtollige bloem eraf.

3
3
  • 4 el arachideolie

Verhit de olie in een andere koekenpan op hoog vuur en leg de filets in de pan. Beweeg de pan af en toe zodat de vis niet blijft plakken.

4
4
  • 30 g ongezouten boter

Draai het vuur na 1 min. naar middelhoog. Draai de filets na 2-4 minuten om. Zet het vuur laag en voeg de rest van de boter toe.

5
5

Bak eenzelfde tijd aan de andere kant. Houd de pan schuin en schep met een lepel de boter over de vis. Haal de vis voorzichtig uit de pan met een klem of spatel.

6
6
  • 1 teen knoflook

Pel de knoflook en prik de teen op een vork.

7
7
  • 200 g zeekraal

Zet het vuur onder de paddenstoelen terug op middelhoog. Voeg de zeekraal toe en bak 1-2 min. mee, terwijl je roert met de vork met de teen knoflook.

8
8
  • 1 el citroensap
  • 1 el kappertjes

Voeg het citroensap, de kappertjes en witte peper naar smaak toe.

9
9

Schep het zeekraal­paddenstoelenmengsel op een bord en leg de vis daar bovenop. Serveer met de jus uit de pan.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.