bewaar
Empanadas met tonijn en venkel
Empanadas met tonijn en venkel
bewaar

Empanadas met tonijn en venkel

Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn.

1 uur bereiden
25 min. oventijd
1 uur 30 min. wachten
9waarderingen

Ingrediënten

150 g

ongezouten roomboter

285 g

tarwebloem

130 g

roomkaas naturel

1½ el

azijn

1 tl

bakpoeder

1 el

water

1 tl

zout

160 g

tonijnstukken in olijfolie

1

rode ui

1

venkelknol

100 g

cheddar aan stuk

1

citroen

10 g

verse platte peterselie

2 el

kappertjes

200 g

kikkererwten in blik

1

middelgroot ei

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • uitsteekvorm (∅ 10 cm)

  • bakpapier

Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn.

Aan de slag

1

Snijd de boter in stukjes. Maal de boter in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

2

Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Snipper de ui. Verwijder de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol en snijd de venkelknol in kleine blokjes. Rasp de kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Hak de peterselie fijn.

3

Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak de ui en venkel 3 min. op middelhoog vuur. Schep in een kom. Voeg de tonijn, cheddar, het citroenrasp, de helft van het citroensap (de rest wordt niet gebruikt), de peterselie, kappertjes en eventueel wat zout toe. Prak de kikkererwten met het vocht grof in een kom en roer door de tonijn-venkelvulling. Laat in 30 min. afkoelen

4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de metalen ring rondjes uit van ∅ 10 cm. Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal tot je 16 deegrondjes hebt. Rol elk deegrondje uit tot ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk rondje 1 el tonijn-venkelvulling Bestrijk de deegranden met wat water en vouw de rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork op elkaar. Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee.

5

Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee. Bak de empanadas in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Serveer ze warm of koud.

tip

variatietipLekker met pestomayonaise.

Deeg maken

Instructievideo - 01:24 min.