bewaar
Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory
Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory
bewaar

Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory

Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin.

25 min. bereiden
30 min. oventijd
20waarderingen

Ingrediënten

4 personen

½

prei

2 plakjes

gekookte ham

75 g

ongezouten roomboter

100 g

geraspte belegen kaas

1

middelgroot ei

750 g

half-om-halfgehakt

50 g

paneermeel

1 kg

iets kruimige aardappelen

6

wortelen

350 g

groene kool

350 g

spruiten

1 el

traditionele olijfolie

50 g

spekblokjes

1 snufje

gedroogde nootmuskaat

1

grote ui

50 g

gerookte spekreepjes

1

Conference peer

750 ml

vleesfond

4 takjes

verse tijm

2

gedroogde laurierblaadjes

60 g

cranberrycompote

Dit heb je nodig

  • kom

  • bakpapier

  • pureestamper

  • staafmixer

Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin.

Aan de slag

1

Ham-preibal: verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes. Verhit 25 g boter in een hapjespan en fruit de prei 8 min. Laat afkoelen. Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.

2

Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er 4 kommetjes van. Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht. Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor. Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 min.

3

Stoemp: schil de aardappelen en 5 wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ca. 20 min. gaar in water met zout. Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.

4

Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 min. droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper. Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe. Daarna 25 g boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

5

Saus: snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.

serveertipWil je de stoemp op een bijzondere manier serveren? Leg een portioneerring op een bord en schep hierin de stoemp. Verwijder de ring voorzichtig, zodat een mooi rondje ontstaat.