Speculaas maken

Speculaas is hét winterkoekje. Die specerijen, die krokante bite, die verse smaak: dit is wat speculaas hoort te zijn. En je maakt het heel makkelijk zelf.

135 kcal

30 min. bereiden, 20 min. oventijd, 2 uur wachten

3.8/5

(45)

Ingrediënten

Aantal porties

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • bakpapier

  • speculaasplank

  • deegroller


december 2025 - december 2025

Aan de slag

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de boter, suiker en het zout in een kom. Roer de karnemelk erdoor

  2. Zeef de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder erboven en kneed door met de hand. Verpak in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi een met bakpapier bekleedde bakplaat met het amandelschaafsel.

  4. Bestrooi de speculaasplank ruim met bloem. Druk een deel van het deeg stevig in de plank. Rol er met de deegroller overheen om het er nog steviger in te drukken. Snijd met een mes het overtollige deeg weg. Tik de plank tegen het werkblad zodat de speculaasjes eruit vallen. Klop de overtollige bloem eraf en leg de speculaasjes op het amandelschaafsel. Herhaal met de rest van het deeg.

  5. Bak de koekjes in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.

  • bewaartipDe koekjes zijn in een afgesloten trommel 1 week houdbaar.
  • bereidingstipRol, als je geen speculaasplank hebt, het deeg uit tot een plak van 0,5 cm dik en snijd in rechthoeken van 5x10 cm.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Wat vond je van dit recept?

Speculaas maken

Speculaas is hét winterkoekje. Die specerijen, die krokante bite, die verse smaak: dit is wat speculaas hoort te zijn. En je maakt het heel makkelijk zelf.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig