Speculaas maken
Speculaas is hét winterkoekje. Die specerijen, die krokante bite, die verse smaak: dit is wat speculaas hoort te zijn. En je maakt het heel makkelijk zelf.
135 kcal
30 min. bereiden, 20 min. oventijd, 2 uur wachten
Ingrediënten
Aantal porties
200 g
225 g
½ tl
60 ml
400 g
4 el
1 tl
30 g
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
speculaasplank
deegroller
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
december 2025 - december 2025
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de boter, suiker en het zout in een kom. Roer de karnemelk erdoor
Zeef de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder erboven en kneed door met de hand. Verpak in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi een met bakpapier bekleedde bakplaat met het amandelschaafsel.
Bestrooi de speculaasplank ruim met bloem. Druk een deel van het deeg stevig in de plank. Rol er met de deegroller overheen om het er nog steviger in te drukken. Snijd met een mes het overtollige deeg weg. Tik de plank tegen het werkblad zodat de speculaasjes eruit vallen. Klop de overtollige bloem eraf en leg de speculaasjes op het amandelschaafsel. Herhaal met de rest van het deeg.
Bak de koekjes in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.
- bewaartipDe koekjes zijn in een afgesloten trommel 1 week houdbaar.
- bereidingstipRol, als je geen speculaasplank hebt, het deeg uit tot een plak van 0,5 cm dik en snijd in rechthoeken van 5x10 cm.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Speculaas maken
Speculaas is hét winterkoekje. Die specerijen, die krokante bite, die verse smaak: dit is wat speculaas hoort te zijn. En je maakt het heel makkelijk zelf.

30 porties
135 kcal
30 min. bereiden
2 uur wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de boter, suiker en het zout in een kom. Roer de karnemelk erdoor
Zeef de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder erboven en kneed door met de hand. Verpak in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi een met bakpapier bekleedde bakplaat met het amandelschaafsel.
Bestrooi de speculaasplank ruim met bloem. Druk een deel van het deeg stevig in de plank. Rol er met de deegroller overheen om het er nog steviger in te drukken. Snijd met een mes het overtollige deeg weg. Tik de plank tegen het werkblad zodat de speculaasjes eruit vallen. Klop de overtollige bloem eraf en leg de speculaasjes op het amandelschaafsel. Herhaal met de rest van het deeg.
Bak de koekjes in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.
bewaartip:De koekjes zijn in een afgesloten trommel 1 week houdbaar.
bereidingstip:Rol, als je geen speculaasplank hebt, het deeg uit tot een plak van 0,5 cm dik en snijd in rechthoeken van 5x10 cm.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 30 porties)
200 g ongezouten roomboter
225 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
60 ml karnemelk
400 g patentbloem
4 el speculaaskruiden
1 tl bakpoeder
30 g amandelschaafsel
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
speculaasplank
deegroller




