bewaar
Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin
Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin
bewaar

Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin

Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas.

40 min. bereiden
50 min. oventijd
58waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

vastkokende aardappel

1

knolselderij

2 tenen

knoflook

125 ml

verse slagroom

100 g

gruyère

4

hertenbiefstukken

380 ml

gevogeltefond

3 takjes

verse tijm

150 ml

tawny port

250 g

diepvries kers

20 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (Ø 26 cm)

Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes. Vet de ovenschaal in. Leg de aardappel en knolselderij om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.

2

Pers de knoflook uit en meng met de slagroom, peper en eventueel zout. Schenk over de groenten. Rasp de kaas en strooi over de groenten. Dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder de folie halverwege.

3

Bestrooi de biefstukken met peper en eventueel zout. Doe de gevogeltefond in een hapjespan en laat in 8 min. op hoog vuur inkoken tot er 1/3 over is. Voeg de tijm, port en kersen toe en laat opnieuw in 8 min. inkoken tot er 1/3 over is.

4

Verhit ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukken 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan, leg op een warm bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 min. rusten.

5

Schenk het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en voeg de saus toe aan de aanbaksels in de pan. Roer de aanbaksels los en verwarm de saus op middelhoog vuur. Serveer de biefstukken met de portsaus en knolselderijgratin.

bereidingstipJe kunt de diepvrieskersen ook vervangen door kersen uit pot (bijv. zwarte kersen op lichte siroop, pot 370 ml, HAK)

algemeenJe kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verarm afgedekt met aluminiumfolie in 20 min. op in een voorverwarmde oven op 180 °C