bewaar
Tomatenbouillon met zuurkool en ham
Tomatenbouillon met  zuurkool en ham
bewaar

Tomatenbouillon met zuurkool en ham

45 min. bereiden
4waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 zakje

verse tijm

2

sjalotjes

3 eetlepels

olijfolie

250 g

wijnzuurkool

½ eetlepel

suiker

4

tomaten

1 teentje

knoflook

1½ dl

medium dry sherry

1 pot

vleesfond

100 g

Coburger rauwe ham

zout en peper

Aan de slag

Van 3 takjes tijmblaadjes rissen. Sjalotjes pellen en snipperen. In pan helft van olie verhitten en helft van sjalotjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten. Zuurkool, suiker en helft van geriste tijmblaadjes erdoor scheppen en afgedekt ca. 15 minuten zachtjes smoren. Tomaten inkruisen, in kokend water onderdompelen en ontvellen. Tomaten in parten snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. In soeppan rest van olie verhitten. Rest van sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tomaatblokjes en rest van geriste tijmblaadjes ca. 3 minuten zachtjes meebakken. Sherry, fond en 2 dl water toevoegen, aan de kook brengen en bouillon ca. 10 minuten zachtjes laten koken. Ham in repen snijden. Bouillon op smaak brengen met zout, peper en eventueel een beetje suiker. Bouillon in vier voorverwarmde kommen scheppen. In midden flinke pluk zuurkool leggen en reepjes ham erop leggen. Garneren met takje tijm.