bewaar
Quiche met gorgonzola en vijg
Quiche met gorgonzola en vijg
bewaar

Quiche met gorgonzola en vijg

Pittige gorgonzola, zoete vijg, fris basilicum en lichtzure crème fraîche: deze quiche heeft zo veel smaak, daar heb je vlees noch vis bij nodig.

15 min. bereiden
25 min. oventijd
70waarderingen

Ingrediënten

4 personen

5 vellen

diepvries filodeeg

50 g

ongezouten roomboter

250 g

kastanjechampignon

200 g

crème fraîche

100 g

gorgonzola piccante 48+

1

middelgroot ei

1

verse vijg

2 el

cremaceto classico, 55% balsam

8 blaadjes

verse basilicum

Dit heb je nodig

  • langwerpige quichevorm met losse bodem (12 x 35 cm)

Pittige gorgonzola, zoete vijg, fris basilicum en lichtzure crème fraîche: deze quiche heeft zo veel smaak, daar heb je vlees noch vis bij nodig.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg ontdooien en dek af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Smelt de boter in een steelpan.

2

Vet de quichevorm in. Verdeel 2 vellen filodeeg over de bodem van de vorm en bestrijk met gesmolten boter. Leg hier 2 vellen filodeeg op en bestrijk met boter. Leg het laatste vel in het midden en bestrijk ook met boter. Vouw de overhangende randen losjes naar binnen. Bak de bodem ca. 10 min. in het midden van de oven.

3

Maak de kastanjechampignons schoon en halveer de kleine champignons. Snijd de grotere in drieën. Meng de crème fraîche met de gorgonzola en het ei tot een egaal mengsel. Verdeel het over de quichebodem. Leg de champignons hier op, naast elkaar en met de snijkant naar boven. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven gaar.

4

Snijd ondertussen de vijg in 8 parten. Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de vijg erover en schenk de cremaceto er in streepjes over. Garneer met het basilicum.

tip

variatietipIn plaats van 1 verse vijg kun je ook 2 gedroogde vijgen in stukjes snijden (zak 200 g). En de gorgonzola picante kun je vervangen door een andere blauwaderkaas (bijv. Roquefort of Danish blue).

bewaartipJe kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Bak de quiche dan af. Bewaar afgedekt in de koelkast. De quiche is koud, lauw en warm lekker. Verwarm hem in 15 min. afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 180 °C. Garneer daarna volgens met de vijg, balsamico en het basilicum.

Quiche met gorgonzola en vijg

Instructievideo - 03:02 min.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo - 01:41 min.