Prei­la­sag­ne met spek

Een mooie variatie op een aloude klassieker: deze preilasagne warmt je lekker op en is supersmeuïg.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 980 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(225) waardeer
hoofdgerecht Een mooie variatie op een aloude klassieker: deze preilasagne warmt je lekker op en is supersmeuïg. 4 personen
3 225

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 10 min.goudbruin en krokant. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de prei en tijm 8 min. in het achter gebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is. Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verhit ondertussen de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in 3 min. garen (roux). Voeg de melk in delen al roerend met een garde toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 4 min. koken tot bechamelsaus. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de bechamelsaus van het vuur en meng de prei en tijm erdoor. Verdeel een opscheplepel saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met een ¼ de lasagnebladen, ¼ van de rest van de saus en ¼ van de spekjes. Maak zo nog 3 lagen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel erover. Bak de lasagne in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
video

Roux ma­ken

instructievideo - 00:45 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 980 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 84 g
    waarvan suikers 22 g
  • vet 52 g
    waarvan verzadigd 29 g
  • natrium 1.160 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Preilasagne met spek

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prei­la­sag­ne met spek

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 300 g gerookte spekreepjes

Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 10 min. goudbruin en krokant.

3
3
  • 7½ g verse tijm

Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm.

4
4

Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

5
5
  • 800 g gesneden prei

Bak de prei en tijm 8 min. in het achter gebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is.

6
6

Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.

7
7
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 100 g tarwebloem

Verhit ondertussen de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in 3 min. garen (roux).

8
8
  • 1 liter halfvolle melk

Voeg de melk in delen al roerend met een garde toe en breng aan de kook.

9
9
  • ½ tl gemalen nootmuskaat

Laat op laag vuur 4 min. koken tot bechamelsaus. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.

10
10

Neem de bechamelsaus van het vuur en meng de prei en tijm erdoor. Verdeel een opscheplepel saus over de bodem van de ovenschaal.

11
11
  • 250 g lasagnebladen

Bedek achtereenvolgens met een ¼ de lasagnebladen, ¼ van de rest van de saus en ¼ van de spekjes. Maak zo nog 3 lagen.

12
12
  • 125 g mozzarella

Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel erover.

13
13

Bak de lasagne in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.