Onze ambitie: de helft minder voedselverspilling in 2030

Voedselverspilling is een grote uitdaging. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim 34 kg voedsel weg. Dat is gelijk aan ongeveer 475 euro. Niet alleen het product wordt verspild, maar ook alle energie, tijd en moeite die is gestopt in het maken ervan. We doen er alles aan om deze hoeveelheid te verminderen: in onze ketens, in de winkel en bij onze klanten.

Samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben Nederlandse supermarkten de volgende doelstelling vastgesteld:

  • In 2030 is de wereldwijde voedselverspilling in de keten per persoon per jaar gehalveerd ten opzichte van 2015

Zo pakken we het aan

Voorkomen is beter dan genezen. Dit doen we door samen te werken met leveranciers, door voedsel slim in te kopen te bestellen en in te zetten, en door technologieën zoals dry misting en elektronische schapkaartjes. Als er toch wat overblijft, proberen we dit zo goed mogelijk te benutten en doneren we het aan de voedselbank. Organisch afval recyclen we zo hoogwaardig mogelijk, zoals in toepassing van veevoer of door om te zetten in duurzame stroom en warmte. Weten wat we het allemaal doen tegen verspillen? Lees het in het duurzaamheidsverslag.

Resultaten en initiatieven

7% minder voedselverspilling in 2020

Onze strijd tegen voedselverspilling leverde in 2020 al mooie resultaten op: de relatieve hoeveelheid voedselverspilling nam af met 7%. Meer over deze cijfers weten? Lees het hoofdstuk over voedselverspilling in ons duurzaamheidsverslag.

Slim in de keten

Dit begint al bij de inkoop. We gebruiken een slim bestelsysteem: alles wat langs de kassa gaat, wordt automatisch weer aangeleverd. Hoe eerder producten in de schappen liggen, hoe meer houdbaarheidstijd er overblijft voor klanten thuis.

  • We vragen bijvoorbeeld leveranciers om in kleinere batches te produceren en leveren
  • En in 2021 gaan producten nog eerder naar onze distributiecentra, zodat ze kort na de oogst of productie in de schappen liggen. Dat levert klanten thuis straks misschien wel 1 of 2 dagen extra op om bijvoorbeeld van een pak yoghurt te genieten.

Slim in de winkels

Ook in de winkels ligt de focus op het voorkomen van voedselverspilling. We werken bijvoorbeeld bij de Bakkerij met een dynamisch bakplan, een app die adviseert wat er per dag gebakken moet worden. Zo proberen we te voorkomen dat we aan het eind van de dag te veel brood overhouden.

Dynamisch afprijzen

Producten die bijna over de datum zijn krijgen de 35% sticker. Een fijn middel om verspilling tegen te gaan, ook voor je portemonnee. Omdat we nu elektronische schapkaartjes in winkels hebben, kunnen we voortaan dynamisch afprijzen. De korting wordt hoger naarmate de houdbaarheidsdatum dichterbij komt. Een product met een THT van vandaag? Die koop je met een flinke korting tot wel 70%.

Dry-misting

Een voorbeeld van een vernieuwd verpakkingsconcept is de dry misting-techniek. Hiermee blijven groenten en fruit gekoeld en vochtig. Zo voorkomen we uitdroging en verspilling. Bovendien worden dankzij dry misting spitskool, bleekselderij (in het Nederlandse seizoen), bananen en de biologische courgette verpakkingsvrij.

Verspillingsvrije producten

Een kleiner appeltje, een wortel met een afwijkende vorm: dat doet niets af aan de smaak. Dat vinden veel van onze klanten ook. Zo proberen we de oogst maximaal naar de klant te brengen.

  • Afwijkende producten verkopen we bijvoorbeeld als Buitenbeentjes.
  • Deze appels kunnen ook prima gebruikt worden voor appelmoes. En de stronken van broccoli en bloemkool zijn heerlijk als groenterijst.
  • We zoeken ook naar mooie samenwerkingen binnen onze keten. Wanneer de verkoop van sinaasappelen in de winkel tegenvalt of als er beschadigingen op de schillen zitten, kan onze sappenproduct deze gebruiken voor sappen. In 2020 bespaarden we zo 475 ton perssinaasappelen, waar ruim 225.000 liter sinaasappelsap van werd geperst.

Herbestemming

Ondanks alle inspanningen om voedselverspilling te voorkomen, blijven er soms toch producten over. Ook daarvoor gaan we op zoek naar goede bestemmingen.

  • Brood is prima te gebruiken als veevoer
  • Onze sinaasappelschillen uit de winkel kunnen we gebruiken voor handzeep en afwasmiddel.
  • Overig organisch afval kan worden vergist tot biogas, dat weer wordt omgezet in elektriciteit en warmte

Lees meer over onze acties om verspilling te verminderen in ons duurzaamheidsverslag.

Meer lezen over wat jij kan doen?

Minder voedsel verspillen, zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Plastic verpakkingen en het milieu

Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.

Lees meer over plastic verpakkingen

Zo gebruik je minder plastic

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Lees meer over plastic minderen