Minder verspillen, meer besparen

Wij doen er alles aan om zo slim mogelijk in te kopen en zo min mogelijk voedsel te verspillen. Daarom hebben we ook de ambitie om in 2030 50% minder te verspillen in samenwerking met onze klanten, partners en leveranciers. Want onnodig voedsel weggooien is niet goed voor het milieu én niet goed voor je portemonnee. Hoe wij dit aanpakken? Dat vind je in dit handige downloadbare overzicht!

Dynamische kortingen

We gebruiken een slim bestelsysteem: alles wat langs de kassa gaat, wordt automatisch weer aangeleverd. Het systeem houdt ook rekening met bijvoorbeeld het weer en feestdagen. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod in de winkel zo goed mogelijk is afgestemd op de verwachte verkoop.

Weggooien is zonde

Ook maken we gebruik van nieuwe technieken die kunnen helpen bij het verminderen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld dynamisch afprijzen: het automatisch afprijzen van producten op basis van de houdbaarheid en actuele voorraad. Hierbij wordt gebruik gemaakt een nieuwe sticker. Eentje waarmee je 25, 40 of 70% korting ontvangt. En voor winkels waar dynamische afprijzing nog niet geïntroduceerd, is gaan wij verder met het gebruik van de 35% stickers. Benieuwd of de nieuwe sticker ook in jouw winkel te vinden is?

Bekijk de winkellijst

Wanneer krijgt een product een sticker?

Een product met een THT van vandaag? Die koop je met een flinke korting van 25% tot 70%. Deze sticker wordt voor 10 uur 's ochtends op producten geplakt en zorgt ervoor dat ze de hele dag met korting verkocht worden. Producten die langer houdbaar zijn of die je niet in een dag kan opeten, prijzen we enkele dagen voor de THT al af. Zo pak je je voordeel én help je voedselverspilling tegen te gaan. Da's lekker.

Blijft er toch iets over?

Dan ga we op zoek naar goede bestemmingen. Wij proberen er eerst voor te zorgen om al het nog eetbare voedsel te doneren aan bijvoorbeeld de Voedselbank. Lukt dat niet? Dan wordt oud brood en sinaasappelschillen voor veevoer gebruikt of verwerkt in nieuwe producten zoals Seepje. Andere organische reststromen gaan naar Orgaworld. Zij vergisten biomassa tot biogas, dat vervolgens door een warmtekrachtkoppeling (WKK) wordt omgezet in elektriciteit en warmte.

Samenwerkingen

  • We doneren producten die we over hebben aan de Voedselbanken. Voornamelijk verse producten die een te korte houdbaarheid hebben om nog in de Albert Heijn-winkels verkocht te worden. Daarnaast leveren we langer houdbare producten die bijvoorbeeld uit het assortiment gaan.
  • We werken met de Verspillingsfabriek. De Verspillingsfabriek maakt Buitenbeentjes-soepen uit reststromen. Producten van onze vaste telers die om wat voor reden dan ook niet naar de winkel kunnen, worden verwerkt tot soepen. Zo bereiken de producten van de AH telers uiteindelijk toch de consument.
  • We hebben ons aangesloten bij de stichting "Samen Tegen Verspilling". Alle stakeholders van de stichting willen sneller de verspilling van voedsel minimaliseren, in de keten én bij de consument en dragen daar zichtbaar aan bij.

Meer lezen over wat jij kan doen?

Minder voedsel verspillen, zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Plastic verpakkingen en het milieu

Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.

Lees meer over plastic verpakkingen

Zo gebruik je minder plastic

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Lees meer over plastic minderen