Onze ambitie: de helft minder voedselverspilling in 2030

Voedselverspilling is een grote uitdaging. Van al het voedsel dat supermarkten aanbieden komt 1.7% van het voedsel (in kilogram) niet bij de consument terecht. Dit komt vooral door ons groente-, fruit- en bakkerijafdeling. Niet alleen het product wordt verspild, maar ook alle energie, tijd en moeite die is gestopt in het maken ervan. We doen er alles aan om deze hoeveelheid te verminderen: in onze ketens, in de winkel en bij onze klanten.

Samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben Nederlandse supermarkten de volgende doelstelling vastgesteld:

  • In 2030 is de wereldwijde voedselverspilling in de keten per persoon per jaar gehalveerd ten opzichte van 2015.

Zo pakken we het aan

Voorkomen is beter dan genezen. Dit doen we door samen te werken met leveranciers om bijvoorbeeld voedsel slim in te kopen, te bestellen en beter in te zetten. Daarnaast prijzen we producten af met een 35% korting sticker en gebruiken we technologieën zoals dry misting en elektronische schapkaartjes. Als er toch wat overblijft, proberen we dit zo goed mogelijk te benutten en doneren we het aan de voedselbank. Organisch afval recyclen we zo hoogwaardig mogelijk, zoals in toepassing van veevoer of door om te zetten in duurzame stroom en warmte. Weten wat we het allemaal doen tegen verspillen? Lees het in het duurzaamheidsverslag.

Resultaten en initiatieven

7% minder voedselverspilling in 2020

Onze strijd tegen voedselverspilling leverde in 2020 al mooie resultaten op: de relatieve hoeveelheid voedselverspilling nam af met 7%. Meer over deze cijfers weten? Lees het hoofdstuk over voedselverspilling in ons duurzaamheidsverslag.

Slim inkopen

Voedselverspilling voorkomen begint al voordat producten in de winkels liggen:

  • We gebruiken een slim bestelsysteem. Hierdoor worden alle producten die langs de kassa’s gaan, automatisch weer aangeleverd.

  • We vragen leveranciers om kleinere hoeveelheden te produceren en te leveren, zodat producten niet (te) lang in de winkels liggen.

  • In 2021 gaan producten nog eerder naar onze distributiecentra, zodat ze kort na de oogst of productie in de schappen liggen. Dat levert klanten thuis straks misschien wel 1 of 2 dagen extra op om bijvoorbeeld van een pak yoghurt te genieten.

Slim in de winkels

Ook in de winkels ligt de focus op het voorkomen van voedselverspilling. We werken bijvoorbeeld bij de Bakkerij met een dynamisch bakplan, een app die adviseert wat er per dag gebakken moet worden. Zo proberen we te voorkomen dat we aan het eind van de dag te veel brood overhouden.

Minder verspillen, meer besparen

Producten die dichter tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten krijgen de 35% sticker. Een fijn middel om verspilling tegen te gaan, ook voor je portemonnee.

Dynamisch afprijzen

In een aantal winkels testen we nu met dynamisch afprijzen bij vlees, wild en kip. Hier worden producten automatisch afgeprijsd op basis van de houdbaarheidsdatum. Het kortingspercentage is te zien op de elektronische prijskaart. Zo kan het kortingspercentage gedurende de dag oplopen tot wel 70%! Voor het overige assortiment in de winkel en voor alle winkels waar nog geen dynamisch afprijzen is, gebruiken we de bekende 35% korting sticker.

Dry-misting

Een voorbeeld van een vernieuwd verpakkingsconcept is de dry misting-techniek. Hiermee blijven groenten en fruit gekoeld en vochtig. Zo voorkomen we uitdroging en verspilling. Bovendien worden dankzij dry misting spitskool, bleekselderij (in het Nederlandse seizoen), bananen en de biologische courgette verpakkingsvrij.

Verspillingsvrije producten

Een kleiner appeltje, een wortel met een afwijkende vorm: dat doet niets af aan de smaak. En soms kun je van een groente- of fruitsoort meer delen gebruiken dan alleen de vrucht of het blad. Dat vinden veel van onze klanten ook. Zo proberen we de oogst maximaal naar de klant te brengen.

  • Afwijkende producten verkopen we bijvoorbeeld als Buitenbeentjes.
  • Afwijkende appels kunnen bijvoorbeeld ook prima gebruikt worden voor appelmoes. En de stronken van broccoli en bloemkool zijn heerlijk als groenterijst.
  • We zoeken ook naar mooie samenwerkingen binnen onze keten. Wanneer bijvoorbeeld de verkoop van sinaasappelen in de winkel tegenvalt of als er beschadigingen op de schillen zitten, kan onze sappenproduct deze gebruiken voor sappen. In 2020 bespaarden we zo 475 ton perssinaasappelen, waar ruim 225.000 liter sinaasappelsap van werd geperst.

Herbestemming

Ondanks alle inspanningen om voedselverspilling te voorkomen, blijven er soms toch producten over. Ook daarvoor gaan we op zoek naar goede bestemmingen.

  • Brood is prima te gebruiken als veevoer
  • In 2021 gaan we ook sinaasappelschillen uit de winkel een tweede doel geven, net als brood dient dit als veevoer.
  • Overig organisch afval kan worden vergist tot biogas, dat weer wordt omgezet in elektriciteit en warmte

Lees meer over onze acties om verspilling te verminderen in ons duurzaamheidsverslag.

Meer lezen over wat jij kan doen?

Minder voedsel verspillen, zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Plastic verpakkingen en het milieu

Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.

Lees meer over plastic verpakkingen

Zo gebruik je minder plastic

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Lees meer over plastic minderen