Pavlova gevuld met ijs en fruit

Receptvideo

- 06:01 min.

Hocus pocus pilatus pavlova! Sprookjesachtig mooi, deze schitterende, hoge pavlova gevuld met stoofperensorbetijs, room en fruit. De perfecte afsluiting van je kerstdiner! 
 
STAP 1: Meringue   

INGREDIËNTEN 
5 eieren (op kamertemperatuur)  
⅛ tl zout  
250 g fijne kristalsuiker  
1 tl vanille-extract  
1 tl wittewijnazijn  
1 el maizena  
½ tube rode kleurstof (doosje 5 stuks, Cake Décor)  

Keukenspullen 
Bakpapier  
Staande mixer of handmixer  

Voorbereidingen voor meringue 
Verwarm de oven voor op 135 °C (onder- en bovenwarmtestand). Teken een  cirkel van Ø 15 cm op het midden van een vel bakpapier. Draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat. Maak een kom en de gardes van de mixer vetvrij met wat citroensap.  
 
Meringue maken 
Splits de eieren een voor een in een apart kommetje (om te voorkomen dat er eigeel in alle eiwitten komt), de eidooiers gebruik je niet. Zorg dat er geen spoortje eigeel in het wit komt, want dan worden de eiwitten niet stijf. Klop de eiwitten met het zout met de mixer op lage stand in 2 min. net stijf. Voeg al kloppend voorzichtig 2 el water toe. Voeg al kloppend op middelhoge stand in 8-10 min. de suiker lepel voor lepel toe. Klop het mengsel tot heel stijve, glanzende pieken. Controleer dit door de garde(s) ondersteboven te houden: de meringue moet dan een stevige piek vormen die omhoog blijft staan. Meng nog steeds kloppend het vanille-extract en de azijn erdoor. Strooi de maizena erover en meng met de mixer 2 min. goed erdoor, zodat de pieken weer stijf worden.  
 
Meringuevorm maken 
Schep de meringue in delen op elkaar tot een hoge berg in het midden van de cirkel op het bakpapier. Smeer grote luchtbellen weg met een spatel. Werk de onderkant en zijkanten bij tot een berg. Blijf binnen de getekende cirkel. Vorm met de achterkant van een lepel elegante banen van onder naar boven, recht omhoog, tot boven een opstaand randje ontstaat.  

Meringue kleuren 
Voeg steeds een druppel van de rode kleurstof toe op de achterkant van de lepel, zodat er strepen en een gemarmerd effect ontstaan. Je houdt wat meringue over na het opstrijken, dit gebruik je niet. Maak de bovenkant van de berg iets plat en druk en draai er met de lepel een ondiepe holte in (ongeveer 6 cm) met een randje eromheen. De meringueberg lijkt nu op een vulkaan.  
 
Meringue bakken I 
Zet de meringueberg 1 uur net onder het midden van de oven (zodat de meringue in het midden staat) op 135 °C. Hij mag iets van kleur veranderen en in het midden wat inzakken (dit wordt de holte die je kunt vullen met ijs en room). Open de ovendeur tussendoor niet.  
 
Meringue bakken II 
Zet na 1 uur de oventemperatuur op 120 °C. Bak de meringue dan nog 1 uur tot hij mooi bolvormig is. Een paar barsten maakt niet uit. Zet de oven uit, maar open de ovendeur niet, want dan kan de meringue barsten. Laat minimaal 3 uur helemaal afkoelen in de oven of laat een nacht in de gesloten oven staan.  

TIP Zorg dat je oven exact op de juiste temperatuur staat. Zo voorkom je barsten in de pavlova.  

STAP 2: Gesuikerde rozemarijn  
 
INGREDIËNTEN 
3 el lichtgekleurde siroop (bijvoorbeeld sinaasappel- of vlierbloesemsiroop)  
3 takjes rozemarijn  
50 g kristalsuiker  

Keukenspullen 
bakkwast  

Gesuikerde rozemarijn maken 
Schenk de siroop in een klein kommetje. Bestrijk de rozemarijn met behulp van de bakkwast met de siroop. Doe de suiker in een ondiep schaaltje en wentel de takjes rozemarijn erdoor tot ze helemaal bedekt zijn met een laagje suiker. Laat de gesuikerde rozemarijn 30 min. drogen. Bewaar een half gesuikerd takje voor de rozemarijnmascarpone. 

TIP De rozemarijn kun je 1 dag van tevoren maken en onafgedekt op een schaal bewaren.  

STAP 3: Rozemarijnmascarpone 

INGREDIËNTEN 
½ citroen (schoongeboend)  
½ takje gesuikerde rozemarijn (zie stap 2) 
250 g mascarpone 
1 el poedersuiker  

Rozemarijnmascarpone maken 
Rasp de gele schil van de halve citroen. Snijd de naaldjes van de gesuikerde rozemarijn heel fijn. Klop met een garde de mascarpone 2 min. met het citroenrasp en 1 el poedersuiker luchtig en meng de rozemarijn erdoor. 

TIP De rozemarijnmascarpone kun je 2 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.  

STAP 4: De pavlova opbouwen  

INGREDIËNTEN 
500 ml stoofperensorbet  
meringue (zie stap 1)  
rozemarijnmascarpone (zie stap 3)  
100 g blauwe bessen  
gesuikerde rozemarijn (zie stap 2)  
Gold glitterspary (flesje)  |

Keukenspullen 
ijsschep  

Pavlova maken 
Laat het sorbetijs in 15 min. iets zachter worden, schepbaar maar nog stevig. Leg de meringue op een schaal. Maak de holte van de meringue eventueel met een lepel of mesje groter voor de vulling. Schep de helft van het ijs in de holte. Schep de mascarpone erop en verdeel de rest van het ijs in bolletjes erover. Versier met de blauwe bessen en gesuikerde rozemarijn. Bespuit de pavlova rondom met goudspray. Serveer direct.  

TIP Versier de pavlova met zoveel (diepvries)roodfruit als je wilt.  
 
TIP De holte in de meringue ontstaat vanzelf doordat het midden iets inzakt. Er kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de zijkanten, soms als de ovendeur toch per ongeluk even open is geweest. Helemaal niet erg! Versier ze met een beetje room of extra fruit.