Mosterdsoep

Receptvideo

- 02:18 min.

Een echte kerstsoep, deze mosterdsoep van Zaanse grove mosterd. Op basis van kippenbouillon met prei, sjalot en knoflook. En droge witte wijn natuurlijk! Als de soep klaar is, strooi je er nog wat peterselie over voor de finishing touch en het voorgerecht kan op tafel!

INGREDIËNTEN
1 prei
2 sjalotten
1 teen knoflook
30 g roomboter
30 g tarwebloem
700 ml kraanwater
1½ kippenbouillonblokje
100 ml droge witte wijn
100 ml verse slagroom
3 el Zaanse grove mosterd
5 g verse platte peterselie

Prei snijden
Gebruik alleen het lichtgroene en witte deel van de prei, ca. 125 g. Halveer de prei (niet helemaal door), spoel onder koud stromend water. Snijd de prei zo fijn mogelijk. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn.

Sjalot fruiten
Smelt de boter in een pan. Fruit de prei, sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur zonder te laten kleuren. Schep regelmatig om.
 
Roux maken
Roer de bloem erdoor en bak 2 min. mee op laag vuur, laat de bloem niet kleuren. Voeg scheutje voor scheutje 300 ml water toe. Roer tot er een gladde lichtgebonden saus ontstaat (roux).
 
Mosterdsoep maken
Voeg de bouillonblokjes, wijn en nog 400 ml water toe en breng de soep aan de kook. Laat 5 min. zachtjes doorkoken. Roer de slagroom erdoor. Roer de mosterd los met een paar eetlepels soep en voeg al roerend toe. Laat de soep niet meer koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de peterselie fijn en strooi vlak voor het serveren over de soep.