Boerenkoolstamppot met vegetarische rookworst

Receptvideo

- 01:39 min.

Geef je boerenkoolstamppot eens een upgrade met spruitjes en witte kaas. En vegetarische rookworst ernaast natuurlijk! Zo maak je oma’s stamppot ook heel makkelijk vegetarisch (en glutenvrij). 

INGREDIËNTEN
1 kilo iets kruimige aardappelen (zak)
1 groentebouillonblokje (pakje 15 stuks, Knorr)
2 uien (zak 2 kilo)
500 g spruiten (zak)
2 el olijfolie mild (fles 1 liter)
300 g boerenkool (zak)
1 vegetarische rookworst (250 g, Unox)
100 g witte kaas 45+ (pakje 200 g)
200 ml halfvolle melk (pak 1 liter) 

Keukenspullen
bakpapier
2 bakplaten
pureestamper 

Aardappels koken 
Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook met het bouillonblokje in 1.2 literwater in 20 min. gaar. Giet af en vang een kopje kookvocht op. Doe terug in de pan en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik. 

Spruitjes roosteren
Snijd ondertussen de uien in dunne parten. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 1 el olie. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.  

Boerenkool roosteren
Verdeel ondertussen de boerenkool over een 2de met bakpapier beklede bakplaat en meng met de rest van de olie. Schep de spruiten halverwege om en rooster de boerenkool de laatste 10 min. boven in de oven mee. Schep halverwege om. 

Boerenkoolstamppot maken
Bereid ondertussen de vega rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verkruimel de witte kaas. Haal de groenten uit de oven. Stamp de aardappelen met de melk met de pureestamper tot een puree. Schep de geroosterde groente en de helft van de witte kaas erdoor. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.  

Boerenkoolstamppot met vegetarische rookworst
Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de stamppot met de vega rookworst en bestrooi met de rest van de witte kaas. 

TIP Lekker met125 g geroockte vegan speckjes (schaal, De Vegetarische Slager).