Gepofte aardappelstamppot met geroosterde paddenstoelen en spek

Receptvideo

- 02:58 min.

Dit is niet zomaar een stamppot, maar een stamppot van gepofte aardappels en boerenkool. Met een vork maak je gaatjes in de aardappel en die stop je in de oven. En dat in combinatie met geroosterde paddenstoelen en pancetta. Een echte herfststamppot dus!

INGREDIËNTEN
1 kilo iets kruimige aardappelen (zak, AH Biologisch)
400 g kastanjechampignons (bak 400 g)
150 g oesterzwammen (schaal) 
4 el olijfolie mild (fles 1 liter)
1 tl gedroogde rozemarijn 
80 g pancetta (pakje)
300 g boerenkool (zak) 
50 g roomboter (pak 500 g) 
200 ml halfvolle melk (fles 2 liter, De Zaanse Hoeve)

Keukenspullen
ovenschaal (middelgroot, 28 x 17 x 6 cm)
bakpapier
traybake (28 x 24 cm)
pureestamper

Aardappels poffen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon, droog ze en prik ze  rondom in met een vork en verdeel over de ovenschaal. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Scheur de oesterzwammen in stukken. Verdeel de paddenstoelen over de tray, besprenkel met de helft van de olie en bestrooi met de rozemarijn, peper en eventueel zout. Pof en rooster de aardappelen en paddenstoelen ca. 60 min. naast elkaar in de oven. Schep de paddenstoelen na 15 min. van de baktijd om en leg de plakken pancetta erbij.

Boerenkool roosteren
Verdeel ondertussen de boerenkool over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout en schep goed om. Schuif na 30 min. van de totale baktijd de bakplaat met de boerenkool net onder het midden in de oven. Schep de boerenkool, paddenstoelen en pancetta na 15 min. om. Houd de boerenkool goed in de gaten, haal de bakplaat eerder uit de oven als het te bruin wordt.

Stamppot boerenkool met gepofte aardappel maken
Haal alles uit de oven. Schuif de boerenkool naar de zijkanten van de bakplaat. Leg de gepofte aardappelen in het midden, voeg de boter toe en stamp met een pureestamper grof. Schenk in delen de melk erbij en stamp tot een grove puree. Schep de paddenstoelen en boerenkool erdoor (houd een handje boerenkool achter voor garneren). Verdeel de stamppot over de borden, verkruimel de pancetta grof en verdeel erover.  Bestrooi met de rest van de boerenkool.