Gepofte knolselderij met geroosterde aardappelen en sla

Receptvideo

- 00:47 min.

Gepofte knolselderij, daarvan word je zeker blij! Helemaal als er aardappels uit de oven, rozemarijn, een zelfgemaakt knoflooksausje en sla bijgaan. Waar je nóg blijer van wordt: het gerecht is budgetproof en vegetarisch. En oké, nog een ding dan: de oven doet het meeste werk! Aan de slag dus. 

INGREDIËNTEN
1 takje rozemarijn (bakje 15 g) 
1 bol knoflook (netje 250 g)
4 el olijfolie mild (fles 1 liter)
1 knolselderij
1 kilo’tje vastkokende aardappelen 
100 g yoghurt Griekse stijl 2% (emmer 1 kilo, De Zaanse Hoeve)
2 el natuurazijn (fles 1.25 liter)
2 el mayonaise (pot 650 ml) 
1 bos radijs
85 g veldsla (zak)

Keukenspullen
bakpapier 
staafmixer

Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn. Snijd het kapje van de bol knoflook en besprenkel de bol met een 1⁄2 el olie. Meng de rozemarijn met 1 1⁄2 el olie, peper en zout. Boen de knolselderij schoon en snijd de wortelige onderkant eraf zodat je een platte kant hebt. De schil kun je laten zitten.

Gepofte knolselderij 
Zet de knol met de platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk rondom met de rozemarijnolie. Zet de bol knoflook ernaast. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar.

Aardappels uit de oven
Boen ondertussen de aardappelen schoon en snijd in 6 gelijke parten. Schep om met de rest van de olie, peper en eventueel zout. Neem de bakplaat na 30 min. uit de oven. Neem de knoflookbol van de bakplaat en houd apart. Schep de aardappelen bij de knolselderij en rooster nog ca. 30 min.

Knoflooksaus maken
Wip met een scherp mes de tenen knoflook uit de bol. Doe ze samen met de yoghurt, azijn en mayonaise in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.

Gepofte knolselderij serveren
Halveer de radijsjes. Neem de bakplaat uit de oven en snijd de knolselderij in plakken van 1,5 cm. Besprenkel de plakken met 2 el knoflooksaus, verdeel een deel van de radijs en veldsla over de bakplaat en serveer met de rest van de sla, radijs en saus.