Rijstballetjes met tonijn

Leuk & snel

- 00:29 min.

Gaan deze rijstballetjes met tonijn mee naar de picknick? Rol ze dan stevig op in vershoudfolie en neem ze mee in een koelbox. Op naar het park!

INGREDIËNTEN
250 g sushirijst
160 g tonijn in water (blik)
3 el Japanse mayonaise
8 el witte sesamzaadjes

Keukenspullen 
Vershoudfolie 

Sushirijst koken
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de rijst in een ruime schaal en laat ca. 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

Tonijnmengsel maken
Laat ondertussen de tonijn uitlekken. Doe de uitgelekte tonijn en Japanse mayonaise in een mengkom en schep om tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Rijst vullen
Verdeel de rijst in 18 gelijke porties. Leg een ruim stuk vershoudfolie in een kopje. Schep er 1 portie rijst in, verdeel met natte handen over de zijkant van het kopje en schep er een ½ el van het tonijnmengsel in. Trek de folie hier zo strak omheen, dat de rijst over de vulling heen valt en een balletje ontstaat. 

Rijstballetjes maken
Draai de folie dicht en druk het balletje aan. Neem uit de folie, leg apart en maak zo de rest van de balletjes. Dat kan steeds met hetzelfde stuk vershoudfolie. Doe de sesamzaadjes in een kom en rol de rijstballetjes erdoor. 

TIP Liever pittig? Vervang dan 1 el Japanse mayonaise voor 1 el sriracha. Lekker met sojasaus en wasabi.

TIP Je kunt de rijstballetjes 1 dag van tevoren maken.

VEGATIP vervang de tonijn door fijngesneden avocado.