Vegan kokosmakroon met passievruchtroom

Receptvideo

- 03:35 min.

Trek in een fris dessert? Sluit het diner af met tropische smaken! Deze vegan kokosmakroon met passievruchtroom maak je he-le-maal zelf, van koek tot room. En precies dat maakt ‘m zo lekker!

INGREDIËNTEN
65 g kokosrasp (zakje 150 g, Take One)* 
1⁄2 el bloem 
50 g kristalsuiker 
1 el agavesiroop licht (fles 350 g, Sunny Via) 
100 ml ongezoete sojadrink 
1 ananas 
2 takjes munt (bakje 15 g) 
1 limoen (schoongeboend) 
120 g haver fraîche (kuipje 120 g) 
75 g passievruchtblokjes (AH Doosjevol, 250 g, ontdooid) 
2 el poedersuiker 

Keukenspullen
uitsteekvorm of glas ø9cm 
spuitzak
bakpapier

Beslag maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Teken met behulp van de uitsteekvorm of een glas 4 rondjes op het bakpapier. Draai het bakpapier om, zodat je de makronen op een schoon papier spuit. Meng in een kom de kokos, bloem en suiker. Verwarm in een steelpan op middelhoog vuur al roerend de agavesiroop met de sojadrink tot de agavesiroop is opgelost. Voeg het soja-agavemengsel toe aan het kokos-bloemmengsel en roer stevig tot je een spuitbaar beslag hebt.

Kokosmakronen bakken
Schep het deeg in de spuitzak en spuit het beslag binnen de getrokken lijnen op het bakpapier. Laat het beslag niet te lang in de spuitzak zitten, want dan wordt het te nat. Maak de beslaghoopjes met je vinger voorzichtig iets platter. Bak de kokosmakronen in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar en goudbruin. Laat 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

Ananas-muntsalsa maken
Snijd ondertussen de boven-en onderkant van de ananas. Snijd van boven naar beneden de schil en ‘ogen’ van de vrucht. Snijd de ananas in de lengte in kwarten en snijd het harde hart eruit. De helft wordt niet gebruikt. Snijd de halve ananas in kleine blokjes van ca. een ½ cm. Snijd de munt zo fijn mogelijk. Boen de limoen schoon, rasp de schil van de halve limoen en pers de vrucht uit. Meng de blokjes ananas met de munt, 1 tl limoenrasp (per 4 personen) en 1 el -sap (per 4 personen).

Passievruchtroom maken
Meng de haver fraîche met een garde met de helft van de passievruchtblokjes en de helft van de poedersuiker.

Borden opmaken
Haal de kokosmakronen voorzichtig los van het bakpapier. Leg op elk bord een kokosmakroon. Schep steeds 2 tl van de passievruchtenroom in het midden van de kokosmakroon. Verdeel de rest van de passievruchtblokjes over de bergjes room. Schep op elk bord 2 el ananas-muntsalsa rondom de kokosmakroon. Bestrooi met de rest van de poedersuiker.

Combinatietip Lekker met een glas Fontanafredda Moscato d’Asti.

Bereidingstip Geen spuitzak? Schep het beslag dan op het bakpapier. De koekjes worden dan niet gekarteld.

Bereidingstip De rest van de ananas kun je op derde kerstdag lekker in een smoothie doen.