Vegan bechamelsaus

Receptvideo

- 01:34 min.

Basis voor bechamelsaus = bloem, boter en melk. Voor een plantaardige versie gebruiken we in dit recept margarine, soja en een extra smaak dankzij laurier en nootmuskaat. Niemand die het verschil proeft!  

Ingrediënten 
BIJGERECHT – 4 PERS. - 35 MIN. 

1 laurierblad 
700 ml sojadrink ongezoet 
60 g margarine 
50 g patentbloem 
1⁄2 tl gemalen nootmuskaat 

Sojadrink opwarmen
Doe het laurierblad en de sojadrink in een steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit en laat het mengsel 15 min. intrekken met de deksel op de pan. Haal het laurierblad uit de sojadrink, deze gebruik je niet.

Vegan roux en bechamel maken
Smelt de margarine in een tweede steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat 3 min. al roerend met een garde garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de sojadrink in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zacht koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

Serveertip: gebruik deze bechamelsaus bijv. voor je lasagne, melanzane, witlof uit de oven of over bloemkool.

Bereidingstip: laat voor verschillende smaken, de sojamelk met verschillende smaakmakers intrekken zoals ui, knoflook, sjalot, peterselie, reepje citroen- of sinaasappelschil, foelie of edelgistvlokken.