Tompouce van avocadomousse en gerookte zalm

Receptvideo

- 00:43 min.

Deze hartige tompouce is het perfecte voorgerecht voor kerst. Je vult ‘m met een mousse van avocado en topt ‘m af met een plak gerookte zalm. We wisten natuurlijk al dat deze smaakcombinatie goed werkt, en in deze vorm is-ie extra feestelijk! 

INGREDIËNTEN
½ stronkje witlof
4 plakjes roomboterbladerdeeg (pak 10 plakjes, diepvries)
1 eetrijpe avocado
60 g crème fraîche (bekertje 125 g, AH Biologisch)
2 g bieslook
¼ citroen
100 g gerookte zalm
1½ el mierikswortel (potje 140 g, Kühne) 

Keukenspullen
bakpapier
braadslede
staafmixer
spuitzak met spuitmondje 

Hartige tompouce maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Snijd een reep van 3 cm van de plakjes en snijd van de korte zijde nog een plak van 3 cm, zodat je weer een vierkantje hebt. De afsnijdsels worden niet gebruikt. Halveer de vierkantjes zodat 2 rechthoeken ontstaan. Leg ze dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat en leg daar weer een vel bakpapier op. Wacht ca. 5 min. tot de plakken ontdooid zijn en leg de braadslede er bovenop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in 15 min. goudbruin en gaar in het  midden van de oven, maar keer de plakjes na 10 min. om. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat in 10 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

Avocadomousse
Snijd ondertussen de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe samen met de crème fraîche, bieslook en ¼ tl zout in een hoge maatbeker. Pers het stukje citroen uit en doe het sap ook in de beker. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper. Vul de spuitzak met de avocadomousse  en leg in de koelkast tot gebruik. 

Gerookte zalm
Snijd de zalm strak op maat ter grootte van de bladerdeegplakken. Besmeer 4 plakjes bladerdeeg met de mierikswortel en beleg precies met de stukjes zalm. Spuit op de andere bladerdeegplakjes een sierlijke laag avocadomousse. Dek af met de met zalm belegde plakjes. Serveer direct.