Hachee maken

Receptvideo

- 00:51 min.

Hachee, draadjesvlees, stoof… Welk vlees gebruik je? Hoe lang moet het vlees sudderen? In deze video zie je hoe je dit typisch Nederlandse comfortfood kan maken. Zo kom jij die gure herfst- en winterdagen wel door.

Ingrediënten voor hachee
5 middelgrote uien
ca. 700 g runderriblappen (op kamertemperatuur)
50 g ongezouten roomboter
3 el tarwebloem
1 runderbouillontablet
2 el wittewijnazijn
1 tl kristalsuiker
2 gedroogde laurierblaadjes
4 kruidnagels

Hachee maken: vlees aanbraden
Halveer de uien en snijd in ringen. Snijd het vlees in stukken van ca. 3 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de helft van het vlees al omscheppend op middelhoog vuur in 3 min. rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft van het vlees in de rest van de boter. Doe al het vlees terug in de pan. Zet het vuur laag, voeg de ui toe en fruit 5 min. op laag vuur. Roer regelmatig. 

Hachee maken: kruiden toevoegen
Bestrooi het vlees en de ui met de bloem en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg 500 ml water en de bouillontablet toe. Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe.

Zo lang moet hachee opstaan:
Breng aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 3 uur gaar. Roer regelmatig. Haal na 2½ uur de deksel van de pan en laat het laatste halfuur tot de gewenste dikte in inkoken op laag vuur. Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes en breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Variatietip - hachee met appelstroop en appeltjes:
Voeg 2 el appelstroop toe in plaats van azijn. Snijd 2 geschilde elstarappels in partjes en stoof de laatste 10 min. mee.

Variatietip - hachee met tomaat en sambal:
Snijd het vruchtvlees van 2 ontvelde tomaten zonder zaadjes in blokjes en voeg ze de laatste 5 min. toe. Breng op smaak met 1 el ketjap en 2 tl (of meer) sambal badjak.  Lekker met sperziebonen in plaats van rode kool.