Tomatentartaar op toast met 'n gepocheerd eitje

Receptvideo

- 00:39 min.

Ga je dit jaar voor een vegetarische kerst? Deze tartaar van tomaat mét gepocheerd eitje zorgt zeker voor een ‘oeh’ en ‘aah’ momentje aan tafel!

Tomaten ontvellen
Breng een pan water aan de kook. Zet ook een bak met koud water klaar. Snijd het vel van 4 Toma ‘Gusto tomaten en 6 trostomaten aan de onderkant kruislings in. Prik, als het water kookt, een tomaat aan een vork en dompel 10 sec. Onder in het kokende water en vervolgens 10 sec. in het koude water. Je kunt het vel er nu makkelijk af trekken. Herhaal dit met alle tomaten.

Op smaak brengen
Snijd de ontvelde tomaten in kwarten en verwijderde zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in zo klein mogelijke blokjes. Snijd de berg tomatenblokjes met een scherp keukenmes nog iets fijner. Doe in een kom en meng er 1 el olijfolie door. Breng op smaak met 1 tl tabasco chipotle en eventueel zout.

Eitjes pocheren
Breng in een pan een laag water aan de kook en zet het vuur laag. Pocheer 1 voor 1 de 4 henneneitjes 3 min.  Neem met een schuimspaan uit de pan. Laat de pan water op laag vuur staan.

Voorgerecht opmaken
Gril 4 sneetjes brood in de grill pan en steek er een rondje uit. Leg de toastrondjes op 4 borden. Snipper 1/2 rode ui zo fijn mogelijk. Schep op elk bord een bergje ui en een bergje kappertjes. Leg de eitjes nog 30 sec. Terug in het hete water om op te warmen. Doe de tomatentartaar in een zeef en vang het vocht op. Schep de tomatentartaar op de toast en leg in het midden steeds een gepocheerd eitje. Bestrooi met peper en besprenkel met de rest van de olijfolie. Schenk het tomatenvocht in 4 borrelglaasjes en zet die ook op het bord. Lekker met een scheutje wodka.

TIP De Toma'Gusto en de henneneitjes zijn verkrijgbaar bij de grotere Albert Heijn-winkels en op ah.nl. Je kunt ook tastytom-trostomaten en gewone eieren gebruiken.

TIP Je kunt dit gerechtje een halve dag van tevoren maken. Afgedekt en buiten de koelkast bewaren. Warm de gepocheerde eitjes vlak voor serveren nog even op.