Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers

Receptvideo

- 00:38 min.

Het grote voordeel van een feestmaaltijd voor één persoon: je hoeft de ossenhaas met rodewijnsaus en stamppot van zoete aardappel met niemand te delen.

Zoete aardappel koken
Schil 1 zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar in een laagje water met eventueel zout. Snijd ondertussen 2 bosuitjes in stukjes van 1 cm.
Verhit 15 g boter in een kleine koekenpan en fruit de ui 8 min. op laag vuur. Hak 50 g waterkers grof, maar houd 2 mooie takjes apart.

Perfect gebakken ossenhaas
Bestrooi 1 ossenhaas (ca. 125 g) met peper en zout. Verhit ½ el olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas 4-5 min., afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig. Snijd ondertussen 1 klein teentje knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van het takje tijm. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Zelfgemaakte rodewijnsaus
Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg 2 el Guigal Côtes du Rhône (rode wijn) toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken. Roer de rest van de boter en ½ tl dijonmosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper. Houd warm onder een deksel.

Puree stampen van zoete aardappel
Giet de zoete aardappel af en stamp met een pureestamper tot puree. Schep om met de bosui en grofgehakte waterkers. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de stamppot op een bord, leg de ossenhaas ernaast en lepel de saus erover. Garneer met de takjes achtergehouden waterkers.

TIP Drink de rest van de Guigal Côtes du Rhône bij het gerecht. De waterkers is verkrijgbaar in de grotere Albert Heijn-winkels en op ah.nl. Je kunt ook rucola gebruiken.