Mac ’n Cheese bitterballen

Receptvideo

- 00:54 min.

Amerika + Nederland = mac ’n cheese bitterballen! Say cheese tegen jouw nieuwe guilty pleasure.

Kaassaus maken
Kook 125 g vlugkokende macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout en giet af. Smelt 25 g boter in een pan en voeg 25 g bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur. Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg 175 g oude kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is.

Mac ‘n cheese op smaak brengen
Snijd 150 g gekookte (achter)ham in kleine blokjes en voeg samen met de gekookte macaroni toe aan de kaassaus. Breng de mac ‘n cheese op smaak met ½ tl nootmuskaat, peper en eventueel zout. Schep de mac ‘n cheese in een ovenschaal en laat in ca. 4 uur helemaal afkoelen.

Kaasballetjes maken
Doe 100 g bloem in een kom. Breek 2 eieren boven een andere kom en klop los met een vork. Doe 100 g panko in een derde kom. Maak van de mac ‘n cheese met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.

Zelfgemaakte mac ’n cheese bitterballen
Verhit 1 liter (arachide)olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje brood meteen begint te bruisen als het in de olie gaat. Frituur de mac ‘n cheese ballen ongeveer 3 min. of tot ze goudbruin zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

TIP Lekker met mosterd-mayonaise